Afbeelding
Foto: Richard Thannhauser

Betere voorlichting over verpakkingsafval

HENGELO - De gemeente Hengelo en Twente Milieu vroegen de afgelopen jaren al vaker aandacht voor het goed recyclen van afval. Zo zamelt men ook in Hengelo het verpakkingsafval apart in. Het probleem is wel: hier zit nog te vaak vervuiling bij. Een nieuwe campagne moet hier verandering in brengen.

Verpakkingsafval kan de gemeente in principe geld opleveren - mits dit een 'schone' afvalstroom is zonder dingen die er niet in thuis horen. In de praktijk moeten veel ladingen echter afgekeurd worden omdat er afval in zit wat er niet in hoort, zoals restafval. Deze vervuiling kost de gemeente geld en dat zien de inwoners weer terug in de afvalstoffenheffing die omhoog gaat. Hengelo werkt met de Twentse gemeenten samen om de vervuiling aan te pakken. Ook in de andere gemeenten in Twente is vervuiling een groot probleem.

Vaak onduidelijk
Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners niet goed weten wat in de verpakkingencontainer thuis hoort. Medewerkers van Twente Milieu gaan daarom deze week aan de slag om de verpakkingencontainers te voorzien van een sticker. Elke klep krijgt aan de binnenkant een sticker met informatie over wat in de oranje container hoort en wat niet. Ook staat op de sticker dat verpakkingen schoon moeten zijn. De containers krijgen daarnaast allemaal een papieren ‘containerhanger' met meer informatie. Die kan thuis bewaard worden als geheugensteuntje. Twente Milieu verwacht 18 december alle containers beplakt te hebben. Ook de grote verzamelcontainers in de stad krijgen een sticker.

Sociale media
De gemeente start daarnaast de komende tijd een campagne op sociale media. De campagne toont situaties waarbij afval vrijkomt en geeft aan of dat afval in de verpakkingen containerhoort. Ook komen er informerende pagina's en advertenties in het Hengelo's Weekblad en een digitale nieuwsbrief. Daarin worden onder meer de grootste vervuilers benoemd, zoals kitspuiten, stukken touw, piepschuim, speelgoed, landbouwplastic, grote stukken folie of plastic zwembadjes. Als de verwerker dat in een lading aantreft, wordt vaak de hele lading afgekeurd. De gemeente vraagt inwoners ook om de verpakkingen vooral los in de container te gooien of eventueel in een doorzichtige zak. Begin 2021 krijgen de Hengelose huishoudens weer een Afvalklepper thuisbezorgd waarin ook informatie staat over hoe vervuiling van de verpakkingencontainer te voorkomen is.

Controles
Met de communicatiecampagne wordt ingezet op bewustwording. Er zijn echter ook mensen die bewust hun restafval of gft in de gratis verpakkingencontainer gooien om te besparen op de kosten. Ook daardoor worden soms hele ladingen verpakkingen afgekeurd en verbrand. En dat kost de inwoner dus indirect geld. Mede daarom komen er in 2021 controleacties. Zit er afval in dat er niet hoort? Dan blijft de container staan. Ook boetes horen op den duur tot de mogelijkheden, zo waarschuwt de gemeente.