Afbeelding
Foto:

Prijs voor Warmtenetwerk Hengelo

HENGELO - Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo, heeft samen met Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en de gemeente Hengelo, de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen.

De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november. Om de klimaatdoelen in 2050 te realiseren, zoeken we in Nederland naar nieuwe mogelijkheden om de gebouwde omgeving duurzaam te verwarmen, dus aardgasvrij. Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is uiteindelijk door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar.

Restwarmte benutten
Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. Dat is innovatief én duurzaam. De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-houten afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, wordt via een stoomleiding naar Nouryon getransporteerd, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze stoom wordt meermaals gebruikt en uiteindelijk ontstaat door dit proces restwarmte van 40 graden. De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo.

Distributie
Een gedeelte van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt door aangesloten bedrijven. De rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Daar wordt de temperatuur met behulp van warmtepompen verhoogd, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo'n vijfhonderd huizen in Hengelo die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces. De gemeente Hengelo is vlak na de millenniumwisseling al gestart met het ontwerpen van het warmtenet.