Afbeelding
Foto:

Gemeente wil gedupeerden toeslagenaffaire graag helpen

HENGELO - De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst heeft veel gezinnen geraakt. Zo ook in de gemeente Hengelo. "We weten dat eenenveertig Hengelose gezinnen de dupe zijn van de aanpak van vermeende fraude met de kinderopvangtoeslag. We weten alleen niet welke gezinnen dat zijn en hoe het nu met ze gaat", aldus wethouder Mariska ten Heuw. Gedupeerde ouders kunnen zich melden bij de gemeente, als ze problemen ervaren vanwege deze affaire. Ten Heuw: "We willen deze gezinnen graag helpen om hun leven en financiën weer op de rit te krijgen."

In het hele land werden ouders de afgelopen jaren ten onrechte beschuldigd van fraude met de Kinderopvangtoeslag. Velen moesten enorme bedragen terugbetalen en raakten daardoor in grote financiële problemen. De Belastingdienst heeft toegezegd alle gedupeerden schadeloos te stellen. De terugbetaling van het geld duurt echter langer dan verwacht. Hierdoor dreigen de problemen alleen maar groter te worden. Om te voorkomen dat gedupeerde gezinnen nog verder wegzakken, kunnen zij zich melden bij hun gemeente. De Belastingdienst geeft geen namen door aan de gemeenten in verband met privacyregels. Daarom roept de gemeente Hengelo de gezinnen op zichzelf te melden. Ten Heuw realiseert zich dat het voor deze gezinnen misschien moeilijk is om voor hulp bij de gemeente aan te kloppen. "Het vertrouwen van deze mensen in de overheid is natuurlijk behoorlijk geschaad. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om vervolgens het gesprek aan te gaan met de gemeente Hengelo." Ze roept bij deze de ouders met klem op om dit toch wél te doen en niet te wachten. "Ouders lopen waarschijnlijk al heel lang met zorgen of problemen rond, waarbij alles in elkaar grijpt. Onze medewerkers kunnen helpen om die kluwen te ontrafelen. Samen lukt het vaak om concrete stappen te zetten, zodat er weer lucht komt. Wij zullen onze uiterste best doen om het vertrouwen (deels) te herstellen en willen graag laten zien dat het ook anders kan."

Aanspreekpunt
Het team van BudgetAlert staat als eerste aanspreekpunt klaar. Samen met de ouders kijken ze naar snelle en gepaste oplossingen, bijvoorbeeld bij schulden. Ook als het gezin andere problemen ervaart als gevolg van de affaire helpt de gemeente hen waar mogelijk graag weer vooruit. Daarbij kan het gaan over bijvoorbeeld problemen met de gezondheid, met de opvoeding, in de woonsituatie, of problemen op de werkvloer. Daarbij worden dan ook andere medewerkers ingeschakeld. Het team van BudgetAlert is te bereiken via telefoon 074-2459131 of per mail: budgetalert@hengelo.nl.