Afbeelding
Foto:

Auni-Toernooi: uit het hart georganiseerd

HENGELO - Avni Kandemir is iemand die met beide benen op de grond staat, ondanks dat hij jaarlijks een groot zaalvoetbaltoernooi organiseert dat niet alleen in Hengelo en omgeving bekend is, maar in heel Nederland. Zelfs uit België en Duitsland zijn er teams die heel graag willen deelnemen aan het Auni-Toernooi.

De (voor)geschiedenis van het toernooi gaat terug tot de tijd dat Avni zelf nog maar een jongen van 14/15 jaar oud was. Toen organiseerde hij al op kleine schaal wedstrijdjes. Dit groeide uit tot toernooien. Eerst buiten op het veld, maar nadat regen het toernooi teisterde werd er uitgeweken naar de zaal. De eerste keer in de zaal waren er zes deelnemende teams. Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en is het toernooi uitgegroeid tot een landelijk evenement met meer dan 50 aanmeldingen en met hoogstaand zaalvoetbal: het Auni-Toernooi. De naam van het toernooi is gebaseerd op de uitspraak van de naam van de oprichter Avni Kandemir.

Multicultureel
De familie van Avni kent zelf ook een migratieachtergrond. Avni en zijn oudste broer zijn in Turkije geboren, de andere broers in Nederland. Ook veel van de deelnemers van het Auni-Toernooi hebben een migratieverleden. Daarom werd het toernooi, zelfs toen het woord nog niet zo bekend was in Nederland, multicultureel genoemd. Iedereen is ook zeker welkom bij het evenement. Jong of oud, autochtoon of allochtoon, man of vrouw, bekend of onbekend, gelovig of niet gelovig. Zodra men de zaal betreedt is iedereen gelijk. Ook een Guus Hiddink, een Ronald Koeman of een Ali B is in de zaal 'één van de jongens'. Zelfs het publiek voelt die verbondenheid. Niet-voetballiefhebbers komen voor de gemoedelijke sfeer. Het Auni-Toernooi combineert voetbal op hoog niveau met een maatschappelijk doel: mensen met verschillende afkomst verenigen. Zowel het toernooi als Avni zelf zijn voor wat er bereikt is in de prijzen gevallen. Zo werd Avni onder meer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving het Auni-Toernooi zeer recent de award "Ambassade van de Verdraagzaamheid". Voor deze prijs wordt per provincie een lokaal project of organisatie, die zich inzet voor interculturele verdraagzaamheid, genomineerd. Het Auni-Toernooi wist meer dan eenderde van de stemmen in de wacht te slepen.

Pauzeprogramma
Tijdens het zaalvoetbaltoernooi wordt er niet alleen gevoetbald. Er is in de pauzes ruimte voor ontspanning en vermaak. Er wordt een programma gemaakt waarbij jongeren de kans krijgen om te laten zien wat ze in huis hebben. Dit kan zijn op het gebied van dans, muziek, zang of bijvoorbeeld voetbalskills. "We doen dit om die jongeren een podium te geven en ze te stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. Je kunt merken dat het de jongeren meer zelfvertrouwen geeft." Ook een wedstrijd met burgemeesters en wethouders is altijd vermakelijk.

Toekomst
"Wat we de afgelopen jaren hebben gepresteerd, was alleen mogelijk doordat we dit doen vanuit ons hart en we daarbij alle steun van onze omgeving krijgen. Als er dan weer een toernooi gespeeld wordt waar publiek, deelnemers en organisatie het gevoel van verbroedering ervaren is dat de mooiste beloning die je kunt krijgen. Ik ben dan ook iedereen die in de afgelopen jaren een steentje heeft bijgedragen enorm dankbaar." Na het moeten afgelasten van de editie van 2020 wordt er nu reikhalzend uitgekeken naar 2021. Ook het houden van een G-voetbaltoernooi en het opstarten van meerdere projecten voor jongeren, ouderen en/of hulpbehoevenden hoopt Avni vanuit stichting Vriendschap Verbroedering & Sport AUNI te realiseren.