Afbeelding
Foto:

Bladruimen weer van start in Hengelo

HENGELO - Het is alweer herfst en dat betekent vallende bladeren. Op veel plekken levert dat mooie beelden op. De gevallen bladeren kunnen helaas ook gevaar opleveren, bijvoorbeeld op straten en fietspaden. Daarom start Gildebor vanaf maandag 9 november met het verwijderen van de bladeren met het oog op de veiligheid en het voorkomen van overlast.

In de wijken Hasseler Es en Wilderinkshoek wordt het blad geruimd door de groenaannemer in de betreffende wijk. Bij het opruimen van de bladeren ligt de prioriteit bij de verkeersveiligheid. Daarom maken de medewerkers hoofdwegen en hoofdfietspaden als eerste bladvrij. Gildebor komt in elke wijk uiteindelijk twee keer langs. De planning is erg afhankelijk van het weer en het soort boom. Gildebor kan daardoor niet van tevoren aangeven wanneer in welke buurt het blad wordt verwijderd en komt ook niet op afroep.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt zelf ook meehelpen om de buurt bladvrij te maken. Leg het blad dan klaar voor de bladronde van Gildebor. De medewerkers kunnen het blad eenvoudig meenemen als het op een hoop op een grasstrook ligt, niet te dicht bij bomen en struiken, zodat de machines er makkelijk bij kunnen. Houd er rekening mee dat de machines alleen bladeren kunnen verwerken. Als er toch takken, bomen of struiken tussen zitten, kunnen de machines het blad niet verwijderen. Stapels waar meer in zit dan alleen blad, blijven dan ook liggen, zo waarschuwt de gemeente. Het blad kunt u tot en met 4 december kwijt in de openbare ruimte. Gevallen blad is om veel redenen erg belangrijk voor uw tuin en de bewoners daarvan, denk aan een schuilplek voor egels en de overwintering van insecten. Daarnaast vormen de gevallen bladeren ook een goede voedingsbodem voor de planten in uw tuin. Het hoeft dus niet per se voor overlast te zorgen; u kunt het ook op een composthoop in de tuin opslaan. In het voorjaar is de compost dan goed te gebruiken als bemesting in de tuin.