Afbeelding
Foto:

Dag van de Mantelzorg extra belangrijk dit jaar

TWENTE - Op dinsdag 20 november is het weer de Dag van de Mantelzorg. In Nederland zijn zo'n 4,4 miljoen mantelzorgers actief; door de crisis is dit aantal verder gegroeid. Op deze dag staan zij in het middelpunt van de belangstelling.

Wat is mantelzorg precies? Mantelzorg is alle (vrijwillige) hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. De mantelzorger biedt zodoende onbetaalde hulp aan iemand met wie hij of zij (al lange tijd) een emotionele band heeft. Hulp bieden aan mensen zonder gezondheidsbeperkingen is geen mantelzorg. Dan kun je denken aan grootouders die oppas zijn voor hun (gezonde) kleinkinderen. Bijna iedereen krijgt een keer te maken met mantelzorg. Je wordt mantelzorger omdat bijvoorbeeld een geliefde hulpbehoevend wordt. Of je hebt wellicht ineens zelf de hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorg kan zeer intensief zijn, soms horen er ook verpleegkundige handelingen bij. Je kunt er bovendien niet zomaar mee stoppen. Mantelzorgers zijn zelf niet georganiseerd, maar kunnen meestal wel in de buurt terecht bij een organisatie voor ondersteuning. Een overzicht staat op: www.mantelzorg.nl/organisatie-in-de-buurt.

Statistieken
De bereidheid om voor elkaar te zorgen is groot. In Nederland verlenen jaarlijks ongeveer 4,4 miljoen 16-plussers hulp aan hun partner, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of kwaaltjes door ouderdom.