Afbeelding
Foto:

Herdruk boek Jo Niks

HENGELO - Het felbegeerde boekwerk over kunstenaar Jo Niks krijgt een herdruk. Er was de afgelopen jaren regelmatig vraag naar.

Jo Niks noemde hem als zijn grote voorbeeld: Jan Jans, de in Almelo geboren tekenaar en architect. Die meer dan 2.000 tekeningen van Twentse boerderijen en schuren heeft vastgelegd. Destijds moest het archief van deze Almelose kunstenaar worden verplaatst naar Zwolle en kreeg het zijn plek in het Historisch Centrum Overijssel. De naam van Jan Jans (1893-1963) is echter niet uit Almelo verdwenen want de gemeente Almelo heeft een ode gebracht aan dit Twentse talent, door een laan naar hem te vernoemen, de Jan Janslaan.

Erfgoed van Niks
De gemeente Hengelo is op een bijzondere wijze omgegaan met het cultureel erfgoed van Jochem (Jo) Niks (1916-2017). De in Hengeloge geboren Jochem was de zoon van Arend Niks die machinist was bij de Spoorwegen en nog op de eerste stoomlocomotief de Arend dienst heeft gedaan. Hengelo is maar wat ingenomen met de schenking die de nabestaanden in overleg met vader Jo hebben gedaan om de creatieve nalatenschap te behouden. Museum Hengelo is de trotse bezitter geworden.

Ook een straat?
Wat de gemeente Hengelo echter nog heeft nagelaten is dat er nog geen pad, weg, straat of laan naar Jo Niks is vernoemd. Maar wat niet is kan nog komen en daar hou ik als vriend van deze kunstenaar en creatieve geest een warm pleidooi voor. Het bestuur van de wijkraad Hasseler Es zal zeker dit initiatief steunen. Op de elektra-verdeelkasten in de wijk staan diverse tekeningen met omschrijving van de boerderijen die destijds het buitengebied Hasselo sierden.

Herdruk van het boek
Tekenaar Jo Niks heeft bijna alle boerderijen getekend die vroeger in de Marke Hasselo hebben gestaan. In 2006 is een boekwerk verschenen en dit was binnen de kortste keren uitverkocht. De steeds terugkerende vraag om een herdruk wordt beloond, want zoon Arie Niks heeft een herdruk laten verschijnen die op vrijdag 14 november zal worden gepresenteerd. Burgemeester Sander Schelberg zal het eerste exemplaar van de herdruk in ontvangst nemen. Mogelijk gaat deze presentatie niet door. Maar belangstellenden die het boek willen ontvangen zijn welkom in het Kulturhus Hasselo, tussen 10.00 en 13.00 uur. Het boek koest 22,50 euro en is alleen te verkrijgen middels contante betaling, pinnen is niet mogelijk.

Foto Gerard Aarninkhof
Tekst Martin Meijerink.