Foto: bombardement op Hengelo. Uit collectie Marinus van Rooij
Foto: bombardement op Hengelo. Uit collectie Marinus van Rooij Foto: bombardement op Hengelo. Uit collectie Marinus van Rooij

Blijvende herdenking slacht-
offers bombardementen

HENGELO - Wie waren de slachtoffers van de bombardementen op Hengelo? Waar woonden ze, wat deden ze, wat is hun verhaal? Vragen als deze leiden tot het initiatief om portretten, biografische gegevens, herinneringen en andere bijzonderheden bijeen te brengen.

De oorlog trok een zware wissel op Hengelo. In de oorlogsjaren 1940-1945 verloren, voor zover bekend, 186 kinderen, vrouwen en mannen het leven door bombardementen. 170 Hengeloƫrs in de stad zelf, acht tijdens tewerkstelling in Duitsland, acht in andere gemeenten. De Stichting Erfgoed Hengelo wil in samenwerking met anderen portretten en biografische gegevens van deze slachtoffers bijeenbrengen. Deze week werd het startschot gegeven voor een vierjarig project. Op 6 oktober 2024, tachtig jaar na de oktoberbombardementen van 1944, moeten hun foto's en verhalen een plek krijgen. "Misschien kan het eerder, maar we willen zorgvuldig te werk gaan, dat kost tijd", zegt Hans de Gruil, voorzitter van de Stichting Erfgoed Hengelo. Over het uiteindelijke resultaat zijn de initiatiefnemers nog in beraad. "Je kunt denken aan een fysieke wand met portretten. Of aan een digitaal monument. We zijn net begonnen, we zoeken samenwerking met anderen, het past niet om daarover nu al een uitspraak te doen", licht De Gruil toe. Het idee bouwt voort op de herdenking in 2019 van de bombardementen van 6 en 7 oktober 1944. Verschillende bijeenkomsten en initiatieven trokken veel aandacht. Ook kwamen vele onbekende verhalen en herinneringen los.

43 bombardementen
Tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 werd Hengelo 43 keer gebombardeerd. Voor het eerst op 24 juni 1940. Een Duitse bom trof het pand van schoenverkoper Borchert op de hoek van de Enschedesestraat en de Brinkstraat. Een kind en drie volwassenen kwamen om. Velen zouden helaas volgen; een immens verdriet voor de gemeenschap. De komende tijd willen de initiatiefnemers contact leggen met andere organisaties en betrokkenen. Vanwege de coronamaatregelen is dat op dit moment lastig. "Maar we zetten nu de eerste stap. Bewust op 6 oktober, om de herinnering aan de bombardementen van 76 jaar terug levend te houden". Reacties zijn alvast welkom, via bombardementenhengelo@gmail.com.