Afbeelding
Foto:

Herstelfonds voor Duurzame Wederopbloei verenigingen

HENGELO - Hengelose verenigingen en stichtingen, die financieel in zwaar weer zitten door de coronacrisis, kunnen vanaf dinsdag 13 oktober subsidie aanvragen om de pijn te verzachten. De gemeente heeft hiervoor het herstelfonds Duurzame wederopbloei Hengelo in het leven geroepen. De gemeenteraad heeft een totaalbedrag van € 500.000 beschikbaar gesteld.

De regeling is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die niet of nauwelijks gebruik hebben kunnen maken van landelijke en provinciale steunpakketten, maar wel het fundament van onze gemeente vormen. Het aanvraagformulier is vanaf 13 oktober beschikbaar via www.hengelo.nl/wederopbloei.

Motie Wederopbloei
De subsidieregeling is een uitwerking van de motie Wederopbloei van 1 juli. De gemeenteraad stelde toen € 500.000 beschikbaar als incidentele impuls voor duurzame versterking van het maatschappelijk middenveld, de lokale economie en de Hengelose samenleving.

Inventarisatie
Het college van B en W heeft in de afgelopen periode een inventarisatie laten uitvoeren. Zodoende is er een beeld ontstaan van de problemen waar diverse organisaties en verenigingen tegenaanlopen. Er zijn 85 reacties vanuit sportverenigingen en 51 reacties vanuit culturele verengingen en organisaties binnengekomen. Uit de inventarisatie blijkt dat er bijvoorbeeld kosten zijn gemaakt in verband met het treffen van maatregelen voor de hygiëne en het houden van voldoende afstand tot elkaar. Daar komt nog eens bij dat veel gebruikelijke inkomsten zijn weggevallen, zoals de kantine-omzet en financiële bijdragen van sponsoren.
Uit de inventarisatie is ook gebleken dat men zich vooral zorgen maakt over de toekomst. Er zijn geen situaties gemeld van organisaties die al op korte termijn dreigen om te vallen. Daarom heeft het college gekozen voor een subsidieregeling. Via deze subsidieregeling kunnen organisaties (vanaf 13 oktober) voor twee situaties ondersteuning aanvragen. Zo kan er een maximale bijdrage van € 5.000 worden aangevraagd om extra kosten te dekken die gemaakt worden om de reguliere activiteiten te laten plaatsvinden. Dan gaat het dus om extra kosten voor zaken als hygiënemaatregelen, het gebruik van andere (grotere) ruimtes en de inzet van extra personeel. Daarnaast kan er ook maximaal € 5.000 worden aangevraagd wanneer er sprake is van een financieel tekort op de exploitatie voor dit kalenderjaar. Dankzij deze regeling kan de derving van inkomsten (deels) worden gecompenseerd. Een belangrijke voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op een bijdrage uit het fonds is dat er eind 2019 geen sprake was van een negatief eigen vermogen.

Laagdrempelige aanvraag
De gemeente wil het aanvragen zo gemakkelijk mogelijk maken, met heldere randvoorwaarden, weinig administratieve rompslomp en een snelle toepasbaarheid. Aanvragen is mogelijk tot en met maandag 9 november 2020. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Na het indienen ontvangen verenigingen uiterlijk in de week van 7 december bericht over hun aanvraag.