Afbeelding
Foto:

Klootschieter ben je voort het leven!

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van klootschieter en vriend, Chris Olde Weghuis. Afgelopen maandag is Chris op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was een zeer begenadigd en fanatiek klootschieter, en een zeer verdienstelijk lid en klootschieter van klootschietvereniging K.V. De Toekomst in Oldenzaal.

"Klootscheeten het zit bie ons in de genen" was zijn uitspraak. Hij werd met het eerste van K.V. De Toekomst meerdere keren kampioen. Zo werd hij in 1971 op de veldbaan persoonlijk kampioen. De oudste Nederlandse buitensport van ons land, bracht hem over de landsgrenzen. De grens waar aan hij jaren werkzaam was. Chris zette zich in voor de klootschietsport, ook internationaal. Hij onderhield internationale betrekkingen met de klootschieters uit Ost–Friesland en Schleswig–Holstein.

Samen met zijn mede-klootschieters en vrienden zette hij zich in voor de maandelijkse papierinzameling bij K.V. De Toekomst, waarmee werd bereikt een eigen club-bus en een eigen clubgebouw waar de leden bijzonder trots op waren en nog zijn. Chris werd in 2019 Koninklijk onderscheiden voor het vele werk dat hij had verricht voor deze eeuwenoude sport. Persoonlijke herinneringen zeggen mij dat niet alleen een groot klootschieter en animator voor de klootschietsport is heen gegaan maar ook een goede vriend. Chris bracht leven en inspiratie bij velen, en hij was mij behulpzaam bij het speurwerk voor het samenstellen van Het Groot Klootschieters Boek (2005). Maar ook bij het samenstellen van de Klootschietbundel voor de leerlingen van groep 8 van de Oldenzaalse basisscholen "Klootschieten doe je zo".


Meer dan dertig jaar maakte hij deel uit van de commissie van de Zilveren Kloot. Afgelopen maand werd voor 101-ste keer deze wedstrijd gespeeld. Chris was er niet bij, hij werd gemist. Daar spraken we af om een gedenkboek te gaan maken over de rijke historie van de Zilveren Kloot. Een hoofdstuk zal aan deze bijzondere klootschieter worden besteed. Als eerbetoon aan de voorvechters van de klootschietsport en alle mannen en vrouwen die strijden en gestreden hebben rond de Zilveren Kloot gaat deze redactie een voorloper brengen in de Hartkranten; een voorbeschouwing op het uit te geven gedenkboek over de geschiedenis van de Zilveren Kloot. Chris Olde Weghuis, jij zult daar uitvoerig in worden genoemd, als klootschieter en als mens. Wij zijn Chris veel dank verschuldigd voor zijn tomeloze inzet.

Martin Meijerink
Foto: Chris Olde Weghuis+ stoklegger bij de strijd om de Zilveren Kloot