Afbeelding
Foto:

Global Goals vlag gehesen bij stadhuis Hengelo

HENGELO - Sinds afgelopen week hangt er een nieuwe vlag bij het stadhuis. Een vlag met brede doelen; het gaat namelijk om de vlag van Global Goals. Hengelo was in goed gezelschap; ruim zestig Nederlandse gemeenten namen deel aan deze vlaggendag.

De gemeente wil met de vlag aandacht schenken aan een zeventiental duurzame ontwikkelingsdoelen. Dit zijn de bekende doelen die door de Verenigde Naties vastgesteld zijn. Zaken die we in Nederland vanzelfsprekend vinden, maar die het op globaal niveau zeker niet zijn. Deze Global Goals omvatten onder meer het uitroeien van armoede en honger. Een goede gezondheid en goed onderwijs voor iedereen. Gelijkheid tussen de geslachten. Schoon drinkwater en sanitair, betaalbare en schone energie, goed werkklimaat, duurzame gemeenschappen, klimaatactie en het stimuleren van flora en fauna op land en onder water. Veel van deze doelen werken de gemeente en de Nederlandse overheid aan, maar ook hier is nog een lange weg te gaan voor alle doelen ook echt bereikt zijn. Sommige zijn ook makkelijker dan andere; honger zal bijvoorbeeld niet echt voorkomen in Hengelo, maar ongelijke beloning voor werkende vrouwen is bijvoorbeeld een thema dat je als gemeente niet zomaar weg kan reguleren op lokaal niveau.

Vlaggen
De gemeente Hengelo is één van vele organisaties wereldwijd die afgelopen week de Global Goals vlag hesen. Het zijn wereldwijde doelen, maar ook op lokaal niveau moet werk verricht worden om deze te bereiken. Ook de Rijksoverheid, organisaties onder SDG Nederland, kennisinstellingen en diverse duurzame bedrijven hesen de vlag om zichtbaar uiting te geven aan het onderschrijven van deze doelen.

Aan de slag
Ook Hengelo gaat aan de slag om deze doelen te bereiken. Zo is men op dit moment intensief bezig om betaalbare en duurzame energie op te wekken, waarbij men ook samenwerkt met andere gemeenten in de regio. Verder is ook het verbeteren van het onderwijs een prioriteit. Onderwijs kan niet zonder de kennis en informatie die de bibliotheek beschikbaar stelt. Dat doet de bieb onder meer door het stimuleren van lezen bij kinderen en aanjagen van persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast biedt de bieb veel steun aan mensen die niet goed mee kunnen komen in de samenleving, bijvoorbeeld omdat zij moeite hebben met lezen en schrijven of niet voldoende computervaardigheden hebben.