Afbeelding
Foto:

Wouda orthopedie: familiebedrijf al 100 jaar in beweging!

HENGELO - Misschien zijn ze wel een uitzondering in ondernemersland, orthopedisch schoenmakerij Wouda. Ze zijn niet constant op zoek naar financiële groei, verhoging van de omzet en uitbreiding van het personeelsbestand. Integendeel. Ze zoeken het vooral in de verdere kwaliteitsverbetering en professionalisering.

“Tevreden klanten daar worden we blij van”, zegt Fred Wouda (73). Wouda Orthopedie helpt haar klanten al meer dan 100 jaar aan de juiste schoenen en hulpmiddelen. Honderd jaar oud, vier generaties Wouda. En de vijfde generatie dient zich aan. In 1920 startte overgrootvader het bedrijf aan de Enschedesestraat in Hengelo. Door de jaren heen hebben de generaties elkaar opgevolgd en is het tot de dag van vandaag een echt familiebedrijf gebleven. Vakmanschap en kennis is aan elke generatie overgedragen en er wordt steeds voor gezorgd dat op ambachtelijke wijze schoenen worden vervaardigd.

Blijven innoveren
Ondersteund met de nieuwste technologieën zorgt men ervoor dat Wouda in de regio en daar buiten het adres is en blijft voor orthopedisch schoeisel, orthopedische hulpmiddelen, medisch pedicuren en therapeutische elastische kousen. "Het mooie van ons vak is om de immobiele mens weer mobiel te maken", aldus Fred Wouda. Wie het plakboek dat oma Neeltje heeft bijgehouden inziet, krijgt een mooie indruk hoe het bedrijf is gestart. En men ziet de ontwikkeling, de groei en bloei die het familiebedrijf Wouda Orthopedie heeft doorgemaakt. Het familiebedrijf dat ook in barre tijden, de oorlogsjaren 1940-1945 en de bombardementen in Hengelo goed heeft doorstaan. Het vakmanschap en de kennis is aan elke generatie overgedragen, waardoor er nog steeds op ambachtelijke en degelijke wijze schoenen worden vervaardigd. In combinatie met het gebruik van de nieuwste technologieën zorgt Wouda en zijn medewerkers ervoor dat er perfect maatwerk wordt geleverd.

Klein begonnen
Wouda Orthopedie heeft vestigingen in Oldenzaal, Winterswijk en Hengelo. Het begon allemaal 100 jaar geleden wanneer schoenmakerij Wouda wordt omgezet van schoenmakerij naar 'Maatschoenmakerij' aan de Enschedesestraat te Hengelo. In de jaren na de oorlog was er nog toekomst voor de schoenherstellers. Maar de Wouda's hadden de blik op de toekomst gericht en opteerden in 1935 al voor de orthopedisch schoenmakerij. Deze keuze is bepalend geweest voor Wouda Orthopedie, dat wat het bedrijf was en tot de dag van vandaag is gebleven. Wouda is een begrip in de regio, en met name in Hengelo waar men destijds is gestart en meer dan 100 jaar gehuisvest is gebleven. Via de tijdelijke werkplaats aan de Breemarsweg, gingen ze via de noodwinkels na de oorlog op de Nieuwe Markt naar de Wetstraat en vervolgens naar de Steynstraat waar het bedrijf blijvend is gevestigd. Wie een bezoek brengt aan deze locatie, ademt een sfeer in van "de klant is koning". Ontvangstruimten en behandelruimten zijn aangepast aan de eisen van deze tijd. Fred Wouda en zijn vrouw Tineke zijn ondanks de beperkingen die het ouder worden met zich meebrengt nog regelmatig op de zaak aanwezig, omdat liefde voor het vak en een sterke betrokkenheid bij het bedrijf hen veel voldoening heeft gegeven. Dochter Natasja en zoon Sjoerd zetten de traditie voort, samen met de 18 medewerkers die professioneel zijn geschoold en opgeleid.

Brede dienstverlening
In 1980 is Wouda ook begonnen met de orthopedischeinstrumentmakerij. Dat wil zeggen, ze maken vanaf dat jaar ook beugels, korsetten, protheses, orthesen en dergelijke. Fred Wouda heeft toen de opleiding hiervoor gedaan en het diploma behaald. Ook vonden ze het noodzakelijk om naast deze technische producten nog therapeutisch elastische kousen te gaan leveren. Dit ook met de benodigde diploma’s. In de vestiging Oldenzaal zijn ze begonnen met pedicuren in 1986, wat nu is uitgegroeid tot medisch pedicuren in de regio. Daarnaast is sinds 2013 de podologie vertegenwoordigd in Oldenzaal. Natasja en Sjoerd Wouda hebben op 15 december 2014 een podotherapiepraktijk overgenomen in het ZGT te Hengelo. Waar nu dus een podotherapeut werkzaamheden verricht. De twee bedrijven: Wouda Orthopedie en Podotherapie Wouda zijn zeer nauw met elkaar verweven.

Voetjes van de vloer!
Fred Wouda was in zijn jeugdjaren een fervent wedstrijddanser. Samen met zijn danspartner Tineke tilde hij menig keer de beentjes van de vloer en sleepte daarmee bij dansschool Bokdam in Hengelo de prijzen in de wacht. In zijn jeugdjaren was hij ook actief op muzikaal gebied. Als basgitarist speelde hij in de destijds bekende Hengelose formatie FAGHM. Nu zijn pijlers gericht op watersport, ontspanning, zorg en aandacht om elkaar. De liefde voor zijn vrouw, zijn beide kinderen Natasja en Sjoerd, zijn kleinkinderen en zijn liefde voor Friesland waar de roots liggen. Genieten van zijn huisje in Friesland, de watersport en wandelen. En vooral samen genieten als de familie Wouda elkaar treft.

Foto en tekst: Martin Meijerink