Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hof van Twente zet chatrobot in

HOF VAN TWENTE - Inwoners die bij de gemeente een afspraak maken via internet, komen tegenwoordig een nieuwe, hulpvaardige chatrobot tegen. De gemeente werkt zo aan het verder verbeteren van de digitale dienstverlening.

Op 10 september lanceerde de gemeente een proef met een chatrobot. Hiermee kunnen inwoners gemakkelijk een afspraak inplannen voor aanvraag van een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Hof van Twente is één van de eerste Nederlandse gemeenten die experimenteert met zo'n chatrobot. Burgemeester Ellen Nauta hoopt met de proef samen met inwoners te kunnen ervaren of een chatrobot een goede aanvulling is.

Hoe werkt het?
De chatrobot is op werkdagen beschikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur. Inwoners kunnen dan via de website een afspraak inplannen bij de gemeente. De chatrobot moet dit volledig zelfstandig kunnen doen. Wanneer de mens en de robot er niet uitkomen, neemt een medewerker van de gemeente het gesprek over. Inwoners die een afspraak gepland hebben worden ook gevraagd naar hun ervaringen met het systeem. De proef loopt zes maanden, gevolgd door een evaluatie.

Blijven innoveren
De digitale dienstverlening is voor de gemeente steeds belangrijker geworden. Inwoners willen steeds meer zaken gemakkelijk zelf kunnen regelen via internet. De gemeente communiceert zo breed mogelijk met inwoners, via telefoon, post, social media zoals Facebook, whatsapp en nu ook de chatbot. Mensen konden ook al een tijdje live chatten met een menselijke medewerker van de gemeente. Deze live chat beoordelen zij gemiddeld met 9,1.