Afbeelding
Foto:

Interview met romancier Jaap Scholten

AMBT DELDEN - Schrijver Jaap Scholten is op vrijdag 25 september te gast op het Landgoed Twickel in Ambt Delden. In de Paardenschuur van het landgoed wordt hij geïnterviewd door de hoofdredacteur van de TC Tubantia Martha Riemsma. Het gesprek zal gaan over zijn nieuwste roman Suikerbastaard: een combinatie van familie- en wereldgeschiedenis met als rode draad een indringend liefdesverhaal.

Scholten groeide op in Hengelo. Voor deze roman deed hij uitgebreid onderzoek naar de rol van de Hengelose machinefabriek Stork (in het boek Dupont genaamd) bij de bouw van een aantal suikerfabrieken in Ethiopië. Dit speelde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Met historische feiten als uitgangspunt bouwde hij een intrigerende roman met ontroerende details en stelt hij terloops grote kwesties aan de orde; de verhouding tussen Europa en Afrika en de gewijzigde wereldorde. Hoofdpersoon in Suikerbastaard is Marinus Hilbrink, een boerenzoon uit het buurtschap Stokkum, die als 20-jarige naar het onbekende bergkoninkrijk Abessinië reist om daar mee te werken aan de bouw van de machines voor de suikerfabrieken. ‘Ik ben vereerd dat de hoofdredacteur van de Tubantia mij zal interviewen. Startpunt van dit boek was namelijk een oproep in de krant, gericht aan mensen die bij Stork hebben gewerkt en toentertijd in Ethiopië zijn geweest. Dat leverde een stortvloed aan prachtige reacties op. Omdat Twente in Suikerbastaard een essentiële rol speelt, lijkt de cirkel rond. Ik verheug me zeer op deze avond. Ook vanwege de bijzondere locatie.’ Natuurlijk wordt deze avond met inachtneming van voorzorgsmaatregelen georganiseerd. Zo neemt Scholten een speciaal ontworpen en geproduceerd ‘Suikerbastaard spatscherm’ mee. Veilig voor de bezoekers en voor hem. Tevens is er een maximum gesteld van 40 stoelen, die op de vereiste afstand van elkaar zullen staan. Readshop Delden verzorgt de boekverkoop ter plaatse. Scholten signeert na afloop.

Kaartjes
Kaartjes kunt u bestellen bij Dorine Holman via dorine@dorineholman.nl. Kosten: € 10,- inclusief drankje. De avond start om 20.00 uur en duurt tot circa 21.30 uur. Inloop vanaf 19.45 uur.