Afbeelding
Foto:

Laatste Open Monumentendag in Kabouterhuisje

HENGELO - Op zaterdag 12 september, Open Monumentendag, is het Kabouterhuisje aan het Anjelierenpad 9-11 voor het laatst geopend voor het publiek. Van 10.00 tot 15.00 uur worden er activiteiten gehouden om passend afscheid te nemen.

"Een paar van deze huisjes worden op dit moment gerenoveerd, maar onze ontmoetingsplek wordt gesloopt", aldus Francien en Bram Richmond van het Wijkcomité 'Het Woolde'. Tot het einde van het jaar kunnen zij dit nog gebruiken, daarna wordt het gesloopt. In het verleden werd er van alles georganiseerd, vooral de high tea voor de ouderen was een groot succes. Het Wijkcomité is dan ook erg dankbaar aan woningbouwvereniging Welbions dat zij hier samen konden genieten. Helaas stonden de activiteiten de afgelopen tijd door het coronavirus op een laag pitje. "Ondanks deze lastige periode proberen we nu op de Open Monumentendag op zaterdag 12 september iets te organiseren. We hebben een impressie over het bombardement op het station van Hengelo en een korte film over de bevrijding van Hengelo 75 jaar geleden. Het was de bedoeling om dit in april te organiseren, 75 jaar Vrijheid, maar dat mocht op dat moment niet doorgaan".

Achtergrond
De keuze van de impressie en het bombardement op het station is naar aanleiding van het dagboek van Roelfsing, de opa van Francien, stationschef in oorlogstijd op het station van Hengelo. Het verhaal van Martin Meijerink, schrijver van "Mijn opa, stationschef in oorlogstijd", heeft dit opgetekend na het uitbrengen van het boek over spoorman en verzetsheld Theo van Loon. Exemplaren van de krant 75 jaar Vrijheid liggen voor u klaar.

Opening
"Door het contact dat er is ontstaan tussen Martin en ons vinden we het erg leuk om hem de Open Monumentendag op 12 september om 10.00 uur te laten openen." Voor de kinderen is er een leuke bezigheid en een presentje dat meegenomen mag worden naar huis. De Open Monumentendag staat in het teken van het "leermonument", dus iedereen kan er wat leren. Natuurlijk is er koffie, thee en iets lekkers en voor iedereen ligt er een bevrijdingskrant klaar.