Afbeelding
Foto:

College stemt in met omgevingsvisie ‘Hengeloos Buiten’

HENGELO - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 18 augustus ingestemd met de omgevingsvisie Hengeloos Buiten en stelt de gemeenteraad voor om de omgevingsvisie vast te stellen.

In 2019 is de gemeente gestart met het opstellen van de omgevingsvisie. Dit is gedaan met grote deelname en betrokkenheid van de inwoners uit het buitengebied. Het buitengebied van Hengelo is het eerste deelgebied waar een omgevingsvisie voor is opgesteld. De eerstvolgende deelgebieden waar een visie voor wordt opgesteld zijn de binnenstad en Hart van Zuid.

Aanpak
De eerste omgevingsvisie van Hengelo, genaamd ‘Hengeloos Buiten’, wordt op 30 september 2020 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Voor het opstellen van de omgevingsvisie Hengeloos Buiten ging de gemeente veel in gesprek met inwoners, (belangen)organisaties en partners. Spreekuren, een gebiedsconferentie, een internetconsultatie en gebiedsgesprekken zijn ingezet om mensen mee te laten praten. Tijdens het gehele proces zijn inwoners op verschillende manieren geïnformeerd, bijvoorbeeld via brieven, e-mail, het gemeentenieuws en sociale media.

Vervolg en achtergrond
De Binnenstad en Hart van Zuid vormen de tweede fase van de omgevingsvisie voor de gemeente Hengelo. Het proces voor deze fase is in voorbereiding. Daarna wordt ook een omgevingsvisie opgesteld voor het resterende stedelijke gebied. Wanneer alle (deel)omgevingsvisies zijn afgerond en aan elkaar worden verbonden, worden deze gezamenlijk als omgevingsvisie Hengelo ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Een van de nieuwe instrumenten van de Omgevingswet is de omgevingsvisie, een strategische visie voor de lange termijn over de fysieke leefomgeving. De omgevingsvisie gaat in op de samenhang tussen verschillende aspecten, zoals ruimte, water, milieu, natuur, landschap, verkeer en cultureel erfgoed. Kortom, een brede opzet.