Afbeelding
Foto: Leonie Smit

Pas op voor blauwalg - en blijf van het water af!

HENGELO - Het is weer die tijd van het jaar: hoge temperaturen en droogte. En helaas kunnen we er weinig aan doen, dan hopen op regenval en verkoeling. Ook in Hengelo zagen we de afgelopen tijd wat problemen als gevolg van het relatief warme weer. Zo is het belangrijk om alert te zijn op blauwalg.

Veel mensen denken dat blauwalg met name ontstaat wanneer het écht warm is, zoals op zomerse en tropische dagen. Toch komt blauwalg ook al bij relatief lage temperaturen voor. Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen af kan scheiden, wat er uit ziet als blauwgroen wier op het water. Deze bacterie komt vooral voor in zoet, stilstaand water zoals vijvers en plassen. Een blauwalg-infectie kan grote problemen veroorzaken voor het lokale ecosysteem. Zo kunnen vissen en andere waterdieren doodgaan, maar ook watervogels. Tevens hebben ook huisdieren last van blauwalg en zelfs wij als mens kunnen er onder meer huidirritatie en maag- en darmklachten van krijgen.

Vermijd risico's
De gemeente adviseert dan ook om alert te zijn en uit de buurt te blijven van water dat er vies of anders uitziet dan normaal. Laat ook de hond hier niet in zwemmen. Bent u in contact gekomen met water waar mogelijk blauwalg in zit? Was dan uw handen of neem een douche, afhankelijk van de situatie. Blijf ook alert dat kinderen niet in dit soort water zwemmen. Ziet u verder dode dieren of vissen in en om een vijver of plas? Geef dan een melding door bij de gemeente Hengelo of het Waterschap Vechtstromen.

Onttrekkingsverbod
De gemeente en het Waterschap Vechtstromen roepen ook op om geen gebruik te maken van het oppervlaktewater zoals vijvers en plassen. Er is namelijk vanwege de aanhoudende droogte al een onttrekkingsverbod van kracht. Water halen uit lokale vijvers zorgt voor een verdere afname van de waterkwaliteit, waardoor vissen nog sneller in de problemen komen door zuurstofgebrek.