Afbeelding
Foto:

Boek 'Ik leef nog' uit

HENGELO - Het is al weer een aantal jaren geleden dat ik mijn eerste ontmoeting had met Eric Hochstenbach (67). Een man van middelbare leeftijd met een aangeboren beperking en D.C.D., zo bleek later. We ontmoeten elkaar nu twee keer per maand bij Restaurant Nationaal.

Eric probeerde mijn aandacht te trekken, en zijn eerste uitdaging naar mij was, je luistert niet naar mij. Ik maakte hem duidelijk dat ik hem niet verstond en vroeg hem langzamer te spreken. Eric vertelde over de last die hij zijn hele leven al meedroeg. De aandacht die hij vroeg en maar niet kreeg. Hij wil zeer zeker aandacht voor zichzelf maar hij is er nog meer en meer op uit om aandacht te vragen voor zijn lotgenoten. Kort na zijn geboorte kwamen zijn ouders tot de ontdekking dat hij allerlei gebreken vertoonde. Eerst leken dat uitsluitend motorische beperkingen, maar ook zijn spraakgebrek heeft zijn hele leven lang problemen veroorzaakt. Leven met een beperking levert vooral problemen op en daar voelt men zich niet prettig bij.

De grote, voor Eric boze, buitenwereld toont weinig tot geen respect voor hem en zijn lotgenoten. Waardering voor zijn manier van leven ervaart hij maar in zeer mindere mate. Toch hebben de maandelijkse ontmoetingen in de Hengelose Hoeskamer er zeker toe bijgedragen dat hij zijn strijd niet is gaan staken. Eric komt mede op voor de twee miljoen mensen in Nederland met een beperking. Het was, is, en het blijft voorlopig nog wel zo dat er te weinig aandacht is voor mensen met een handicap. In Nederland is er op veel terreinen nog te weinig aandacht voor de situatie voor mensen met een beperking. Kijk maar hoe het gaat in de woningbouw, de arbeidsmarkt, infrastructuur en media. Diezelfde aandacht mag nu ook wel gegeven worden aan Eric Hochstenbach door hem een podiumplek te geven. Want welke persoon met een aangeboren beperking en met een jarenlange strijd bekostigt uit eigen zak het uitgeven van een boek, dat hij als titel mee gaf "Gelukkig ik leef nog"?

Hier is hij: Eric Hochstenbach, het Twentse boegbeeld voor mensen met een handicap. De landelijke pers en zeker de regionale pers RTV Oost zou Eric eens in beeld moeten brengen. Aandacht verdient Eric zeer zeker. Aandacht kreeg hij en wel in de vorm van een gedicht bij de presentatie van zijn boek dat hij in eigen beheer heeft uitgegeven. Afgelopen week vond de presentatie plaats bij hotel van der Valk in Hengelo. De Hengelose Nachtburgemeester, voorheen Stadsdichter van Hengelo, Marijke Agterbosch schreef en las voor een Ode aan Eric. Het boek is te bestellen via mail: hochstenbach_eric @hotmail.com. Kosten 17,50 euro excl. verzendkosten.

Foto en tekst Martin Meijerink