Afbeelding
Foto: David Stassen

Lambertusbasiliek is baken in verlichting binnenstad

HENGELO - De gemeente Hengelo zet in op een sfeervol verlicht centrum, waarbij de Lambertusbasiliek het middelpunt vormt. Met de nieuw geplande verlichting in de binnenstad moet Hengelo zowel overdag als 's avonds een heel sfeervol centrum krijgen.

Veel mensen denken bij sfeer in een binnenstad vooral aan de gezelligheid en drukte overdag. Maar ook in het schemer en het echte donker kun je veel doen om het voor bezoekers aantrekkelijk te maken. “Licht is een prachtige manier om de binnenstad aantrekkelijker te maken”, aldus Peter van Marle bij gemeente Hengelo verantwoordelijk voor de openbare verlichting. “Er ligt een compleet lichtplan vanaf het Industrieplein tot aan het Wetplein, er is een lichtvisie voor het centrum. Dat levert een fantastische sfeervolle bijdrage aan de aantrekkelijke binnenstad”.

Groter plan
Het verlichten van de Lambertusbasiliek is een belangrijk onderdeel van het grotere verlichtingsplan voor een aantrekkelijke binnenstad. Want wanneer straks de Lambertuspassage gesloopt is, wordt de kenmerkende basiliek nog meer een middelpunt in de binnenstad. De kerk krijgt dan niet alleen verlichting aan de buitenkant, maar ook van achter de glas in lood ramen. De basiliek moet vooral rust uitstralen en onderdeel zijn van de omgeving. Er komen dan ook geen grote spots of iets dergelijks; het moet subtiel ogen.

Meer mogelijk
De Lambertusbasiliek is niet het laatste project. Het evenementenplein wordt straks voorzien van prachtige verlichting én dat wordt heel spectaculair volgens de gemeente. Met evenementen kan de straatverlichting bijvoorbeeld meegaan in de lichtshow van een lichttechnicus, dat is vrij uniek. En om het af te maken zullen er onderdelen van het stadhuis worden meegenomen in de verlichtingsplannen. Uiteraard is het wel belangrijk om een goede balans te vinden tussen de noodzaak van verlichting en de duurzame en ecologische afwegingen. Zo waren de oude schijnwerpers van 2.000 watt die de basiliek aanlichten aardige energieslurpers. Als besluitvorming goed verloopt, kan de gemeente in september beginnen met de uitvoering van de nieuwe basiliekverlichting.