Afbeelding
Foto:

Betere ondersteuning voor jeugd op zorgintensieve scholen

HENGELO - Een goede ondersteuning is belangrijk voor het goed opgroeien in Hengelo. Er zijn ook kinderen voor wie dit wat lastiger is. Zij komen om uiteenlopende redenen terecht bij jeugdhulp en op zorgintensieve scholen. De gemeente werkt nu samen met jeugdhulpverleners en de scholen aan het stroomlijnen van deze twee sectoren.

Op de Hengelose 'zorgintensieve' scholen zitten nu zo'n 1.000 kinderen en jongeren uit Hengelo, maar ook Borne, Hof van Twente en andere gemeenten. Zij krijgen vaak jeugdhulp voor zichzelf of om het thuis beter te laten gaan. Afgelopen jaar werd een traject in gang gezet met als ambitie om onderwijs en jeugdhulp op zorgintensieve scholen beter te verbinden. Wat je nu vaak ziet is dat bij elk kind een groot aantal hulpverleners van verschillende zorginstanties betrokken is. Ouders voelen zich echter regelmatig buitenspel gezet. Er is weliswaar veel steun voor leerlingen die het nodig hebben, maar de onderlinge samenhang ontbreekt. De ene hulpverlener weet vaak niet waar de andere mee bezig is. Zo gebeuren zaken niet echt efficiënt, wat weer zorgt voor irritatie bij ouders en uiteraard hogere kosten. Stroomlijnen is dan ook het advies.

Groot belang
Dit jaar worden belangrijke stappen gezet om hier verbetering in te brengen. Zo werden per school verdiepingsgesprekken gevoerd en er wordt toegewerkt naar een pilot die halverwege dit jaar van start moet gaan en tot eind 2021 loopt. Hierbij gaan meerdere partners de juiste mix van expertise per school bepalen die goed aansluit bij de populatie van leerlingen en gezinnen. Binnen de school wordt de ondersteuning van de school, jeugdhulp en gemeente zoveel mogelijk gecombineerd. De verdiepingssessies waren productief; deze vormen de bouwstenen voor de afspraken die gemaakt worden voor de pilot. Deze week werd deze voortgang besproken in de colleges van Burgemeester en Wethouders van Hengelo, Borne en Hof van Twente.

School belangrijk
Wethouder Claudio Bruggink is blij dat er in een half jaar tijd al veel bereikt is. De nieuwe insteek krijgt nu goed vorm en de 1.000 betrokken leerlingen gaan hier echt concreet profijt van hebben. "Door dit plan kunnen we de zorg voor deze jeugdigen nog beter inrichten met de school als centrale plek. Het levert veel op: meer stabiliteit, meer samenhang in wie wat doet en natuurlijk nog betere en directe zorg voor de jeugd. We moeten reëel blijven dat we niet meer geld beschikbaar hebben, maar we kunnen het wel slimmer doen met onze bestaande middelen. De komende periode moet er nog veel werk verzet worden. Ook zal de onderlinge samenwerking vast nog weleens op de proef worden gesteld. Gelukkig is nu iedereen betrokken die betrokken moet zijn."