Afbeelding
Foto:

Praat mee over
duurzame energie

HENGELO - De Twentse Regionale Energie Strategie is inmiddels als concept klaar en ingediend bij de landelijke overheid. De Twentse gemeenten, waaronder Hengelo, kunnen nu door naar de uitvoerende fase van dit project. Hengelo is zelf al druk bezig met het terugdringen van energieverbruik en het stimuleren van duurzame energieopwekking. De betrokkenheid van ondernemers, organisaties en álle Hengeloërs is hierbij van groot belang. Praat u ook mee over dit belangrijke thema?

De gemeente Hengelo heeft een grote ambitie: over tien jaar wil men 67 GigaWattuur aan duurzame energie opwekken via zonnepanelen op daken, zonneparken en windmolens. Dit moet dan voldoende energie opleveren om 20.000 van de ruim 37.000 Hengelose huishoudens te voorzien van duurzame energie. De gemeente wil ook duurzame warmtebronnen inzetten om panden te verwarmen. Na de zomer gaat de gemeente in samenspraak met inwoners en ondernemers kijken naar de locaties voor zonneparken en windmolens. Dit laatste aspect is het meest omstreden; inwoners en natuurorganisaties zijn niet happig op zo'n joekel van een windmolen in de achtertuin die ook nog eens het landschap ontsiert. De gemeente kiest dan ook voor terughoudendheid; er worden slechts twee windmolens geplaatst en de definitieve locaties zullen in nauwe samenspraak besloten worden.

Veel draagvlak
De maatregelen die de Twentse gemeenten nemen hebben uiteraard lang niet allemaal hetzelfde draagvlak. Zo is de plaatsing van zonnepanelen op daken nog het minst omstreden. De gemeente wil bijna de helft van deze duurzame energie, 32 GigaWattuur, dan ook opwekken via zonnepanelen op daken. Lang niet iedere locatie is echter geschikt voor zo'n installatie. De gemeente schat dat dit op 33 procent van de daken mogelijk is. Bijvoorbeeld op daken van bedrijven, scholen en maatschappelijk vastgoed, maar ook bijvoorbeeld als overkapping van parkeerterreinen. De gemeente wil hierbij ook het eigen vastgoed actief benutten. Daarnaast zal nog eens 20 GigaWattuur aan stroom opgewekt worden met zonneparken; zo'n 12,5 hectare op grond die nu niet in gebruik is.