Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Bloeddonoren ook in crisistijd van levensbelang

TWENTE - Komende zondag is de jaarlijkse Wereld Bloeddonorendag. Dit is een jaarlijkse traditie op 14 juni, de geboortedag van Karl Landsteiner, de uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem.

Bloeddonoren zijn letterlijk van levensbelang. Hun kostbare bloed wordt niet alleen gebruikt voor de directe medische zorg zoals bij operatieve ingrepen, maar ook voor onder meer calamiteiten en bij wetenschappelijk onderzoek. Zo werken bij Sanquin ruim 15 hoogleraren, 80 promovendi en 80 gepromoveerde onderzoekers. Zij publiceren jaarlijks zo'n 200 wetenschappelijke publicaties. Sanquin draagt onder meer plasma bij aan geneesmiddelen voor honderd verschillende ziektes, zoals hemofilie. Een derde van het bloed komt ten goede aan de zorg voor kankerpatiënten. Momenteel is Sanquin ook één van de vele betrokkenen bij corona-onderzoek, zo toonden zij in mei aan dat ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren antistoffen ontwikkelt heeft tegen het coronavirus. Twee maanden geleden begonnen zij met het actief inzamelen van plasma van genezen coronapatiënten. De medische zorg was de afgelopen tijd met name gericht op het bestrijden van het coronavirus. Nu de reguliere zorg weer op gang komt, zal ook het gebruik van bloed weer omhoog gaan. Het blijft daarom belangrijk om ook de bloeddonaties op peil te houden. Bloeddonoren doneren in totaal zo'n 724.000 keer per jaar en één donatie helpt gemiddeld 3 patiënten. Met 35 donaties redden deze donoren statistisch één leven.

Veilig doneren
Ook nu blijft de Sanquin Bloedbank open om bloeddonaties te ontvangen. Wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo mogen ook mensen met hooikoortsklachten momenteel niet doneren. Daarnaast is het belangrijk dat men zelf en eventuele huisgenoten de afgelopen 14 dagen geen verkoudheidsklachten hebben gehad. Sanquin benadrukt dat donoren geen individuele uitslag krijgen over de test naar immuniteit; dit onderzoek kijkt naar groepsimmuniteit; de resultaten zijn niet betrouwbaar genoeg om een individuele donor een uitslag te geven. Kijk ook op: www.sanquin.nl