Afbeelding
Foto:

Jeugd kan weer sporten in het 'nieuwe normaal'

HENGELO - De afgelopen weken waren lastig voor de sportieve Hengelose jeugd. Best veel kinderen en jongeren zijn wekelijks actief in de georganiseerde binnen- en buitensporten. Maar als gevolg van de coronacrisis lag dit allemaal even stil. Inmiddels zijn de eerste versoepelingen van de corona-maatregelen een feit. Dit tot groot genoegen van de jeugd én de sportclubs.

Sinds de aangekondigde versoepeling voor de jeugdsport zijn de lokale sportaanbieders voortvarend aan de slag gegaan om te kijken hoe men dit het beste en veiligste uit kan voeren. Alle sportaanbieders werden afgelopen week proactief door de gemeente geïnformeerd met de laatste ontwikkelingen, onder meer voor de geactualiseerde noodverordening die jeugdsport per 29 april mogelijk maakte.

Beperkte mogelijkheden
Helemaal terug bij normaal zijn we niet; verre daarvan zelfs. Voor de jeugd tot en met 12 jaar is het meeste mogelijk; zij mogen samen onder begeleiding buiten sporten zonder dat ze 1,5 meter afstand hoeven te houden. De jeugd van 13 tot en met 18 jaar moet dit wel. Ook hier gaat op: alleen de buitensporten kunnen hervat worden; binnensporten zijn vooralsnog niet toegestaan. De verdere maatregelen zijn vooral bedoeld om mensen zo kort mogelijk op sportcomplexen aanwezig te laten zijn. Zo blijven douches en kantines dicht en ook volwassenen hebben niets te zoeken op de sportparken. De gemeente vraagt verder de clubs om alleen kunstgrasvelden te gebruiken; natuurgrasvelden mogen ook alleen na toestemming gebruikt worden. De FBK atletiekbaan is ook te gebruiken door huurders.

‘Corona-contactpersoon’
De gemeente verwijst clubs naar hun eigen sportbond voor de richtlijnen per sport. Om te mogen starten moeten de sportaanbieders een plan van aanpak hebben, inclusief een ‘Corona-contactpersoon’. Pas daarna kunnen de aanbieders de activiteiten weer starten. De corona-contactpersoon is beschikbaar voor overleg over specifieke afspraken om verspreiding tegen te gaan. Deze çorona-contactpersoon gaat bijvoorbeeld met de trainers in gesprek over de aanpassingen van de oefenstof en zorgt voor het deur- of poortbeleid.