Afbeelding
Foto:

Pas op voor teken dit voorjaar

TWENTE - We hebben een relatief milde winter achter de rug en inmiddels zijn ook de eerste warmterecords van 2020 alweer gevestigd. Momenteel gaan mensen ook wat vaker op pad de natuur in. Het is dan belangrijk om alert te zijn op het risico van tekenbeten.

Teken zijn in principe het hele jaar actief; zodra de temperatuur boven zo'n 7 graden uitkomt, kun je de teken tegenkomen. Met name rond deze periode neemt de hoeveelheid teken fors toe. Onder meer de GGD Twente waarschuwt al sinds jaar en dag in het voorjaar voor de gevaren. Jaarlijks worden ongeveer een miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek.

Risico's
Ongeveer een vijfde van alle teken in Nederland is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme over kan dragen. Deze bacterie wordt overgedragen door het speeksel van de teek. Wanneer men deze binnen 24 uur verwijderd, is het risico op besmetting klein. Bij de drogist en apotheek is hiervoor een tekentang te krijgen. Neem deze dus ook altijd mee bij een wandeling.

Preventie
Helemaal voorkomen van tekenbeten gaat niet lukken. Wel kun je enigszins preventief kleding dragen. Een lange broek dragen in hoger gras voorkomt dat meelifters het al te makkelijk krijgen. Het is wel verstandig om na een bezoek aan de natuur altijd de huid goed te controleren. Teken kunnen op de meest rare plekken gaan zitten, die niet altijd voor de hand liggen, zoals in je knieholte, in de liezen of achter het oor.

Controle
Verwijder de teek met een speciale tekentang en noteer vervolgens de datum van de tekenbeet. Als je na een tijdje een rode kring ziet rond de beet is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor behandeling. Teken kunnen zoals gezegd ook de ziekte van Lyme verspreiden. Overigens kan Lyme ook worden overgedragen zonder dat er een rode kring zichtbaar is geweest. Wees daarom alert op (vage) ziekteverschijnselen.