Afbeelding
Foto:

Ingetogen vieren en herdenken in Hengelo

HENGELO - Het zijn uitdagende, bijzondere tijden waarin we leven. De huidige crisis lijkt langzaam onder controle te komen, maar er is nog een lange weg te gaan voor we op 'normaal' zitten. Zo heeft dit ook een impact op de diverse feestelijkheden en herdenkingen die deze weken gehouden worden.

Hengelo is normaliter bijzonder gezellig op Koningsdag, met uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Dit jaar was het een stuk ingetogener; er waren immers geen officiƫle activiteiten. Toch deden veel inwoners wel uit eigen beweging wat om toch even stil te staan bij deze anders zo gezellige dag. Vanuit de landelijke overheid was Koningsdag omgedoopt tot Woningsdag, met onder meer een uitgebreid televisieprogramma gedurende de dag en de Nationale Toost 's middags op de collectieve gezondheid.

Gezellig en veilig
De meeste Hengeloƫrs hebben zich ondanks het gebrek aan activiteiten goed weten te vermaken. Velen maakten van de gelegenheid gebruik voor - al dan niet virtueel - familiebezoek of om eens bij te kletsen met de buren. Met een toepasselijke oranje tompouce bleef toch een beetje het feestdag-karakter behouden voor veel mensen. In de binnenstad was een deel van de winkels geopend, waar diverse mensen gebruik van maakten. De politie en BOA's waren maandag scherp op het naleven van de regels; het afgelopen weekend was het namelijk wel wat te druk in de Hengelose binnenstad.

4 en 5 mei
Komende week staat vooral in het teken van 4 en 5 mei. In de aanloop naar dit moment zijn veel bevrijdingsactiviteiten afgelast. Helaas gaat er ook op deze dagen niets door. Op 4 mei is gezamenlijk herdenken niet mogelijk; de geplande stille tochten herdenkingsbijeenkomst in de Lambertuskerk zijn dan ook afgelast. Wel zal de burgemeester eerder op de dag bloemen leggen bij de herdenkingsmonumenten; dit zal onder meer te zien zijn op de lokale televisie. De gemeente roept mensen op om vanaf 19.30 uur een kaars te branden voor het raam, als verbindende bron van licht. Op 5 mei zijn er geen activiteiten in Hengelo.