Afbeelding
Foto:

De jeugd krijgt ruimte om buiten georganiseerd te gaan sporten

HENGELO - Premier Rutte kondigde het al aan in de persconferentie van dinsdag 21 april: Kinderen en jongeren krijgen meer mogelijkheden om te sporten. Ook in Hengelo zijn er sinds afgelopen woensdag weer meer mogelijkheden voor georganiseerde buitensport. De binnensportaccommodaties blijven nog wel dicht.

Voordat er daadwerkelijk gesport mocht worden, moest er wel het een en ander gebeuren. Zo moest er in regionaal verband een nieuwe noodverordening worden gemaakt. Deze is nodig om sportvelden weer open te stellen. De noodverordening is inmiddels ook in te zien via de website van Veiligheidsregio Twente: www.vrtwente.nl/actueel. Op de velden mag wel getraind worden, maar officiële wedstrijden zijn nog steeds niet toegestaan.

Alleen buitensport
De gemeente Hengelo baseert zich op de algemene regels van de Rijksoverheid; kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding samen buiten sporten. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding samen buiten sporten op 1,5 meter afstand van elkaar. Sportparken blijven daarnaast wel gesloten. Ook kleedkamers, kantine en douches blijven dicht. De poort mag alleen open voor de activiteiten voor de jeugd. De gemeente vraagt de clubs om kunstgras te gebruiken. Natuurgrasvelden mogen alleen na toestemming gebruikt worden. Binnensportaccommodaties blijven nog dicht. De FBK atletiekbaan is ook te gebruiken door huurders. Er is alleen toegang door de poort. Het gebouw blijft dicht.

‘Corona-contactpersoon’
De regels kunnen per sport voor verschillende situaties zorgen. De gemeente verwijst clubs naar hun eigen sportbond voor de richtlijnen per sport. Om te mogen starten moeten de sportaanbieders een plan van aanpak hebben, inclusief een ‘Corona-contactpersoon’. Pas daarna kunnen de aanbieders de activiteiten weer starten. De corona-contactpersoon is beschikbaar voor overleg over specifieke afspraken om verspreiding tegen te gaan. Deze çorona-contactpersoon gaat bijvoorbeeld met de trainers in gesprek over de aanpassingen van de oefenstof en zorgt voor het deur- of poortbeleid. Ook is de contactpersoon het aanspreekpunt als er gecontroleerd wordt door de BOA’s van de gemeente.

Contact
De gemeente heeft de sportaanbieders die bij hen bekend zijn per mail geïnformeerd. Niet met alle sportaanbieders is contact, zoals bijvoorbeeld kleine particuliere sportgroepen. De gemeente adviseert deze aanbieders dan ook om de website van NOC*NSF, www.nocnsf.nl/sportprotocol in de gaten te houden. Ook voor reguliere sportverenigingen is de informatie op de website zeer nuttig.