Afbeelding
Foto:

Strategie duurzame energie

HENGELO - De gemeente wil over 10 jaar 67 GWh (GigaWattuur) opwekken via zonnepanelen op het dak, zonneparken en windmolens. Daarmee kunnen ongeveer 20.000 huishoudens (van de ruim 37.000) worden voorzien. Ook gaat de gemeente duurzame warmtebronnen inzetten om woningen en gebouwen te verwarmen. Zo draagt Hengelo bij aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk. Uit de Regionale Energie Strategie Twente (RES-Twente) die Twentse gemeenten samen met de provincie en het waterschap hebben opgesteld, blijkt dat de regio binnen 10 jaar de helft van het huidige elektriciteitsverbruik duurzaam kan gaan opwekken.

Hengelo heeft ideeën benut uit het programma 'Nieuwe Energie Hengelo' en het coalitieprogramma van het college van B en W. De gemeente wil 32 GWh duurzame energie opwekken via het oppervlak van daken. Interessante opties zijn: bedrijfspanden, scholen en maatschappelijk vastgoed, schuren in de landbouw en overkappingen van parkeerterreinen. De gemeente gebruikt al eigen vastgoed zoals het Twentebad en het stadhuis. In samenspraak met inwoners, betrokkenen en grondeigenaren worden er de komende periode geschikte locaties in kaart gebracht voor opwekking uit zon en wind.

Enorme opgave
Claudio Bruggink, wethouder Duurzaamheid, benadrukt dat duurzaamheid de komende tijd een belangrijk thema wordt. "Samen met de regio hebben we deze concept-RES Twente gemaakt met dit Hengelose bod. Het is een enorme opgave, maar afwachten is geen optie. 2030 lijkt nog ver weg, maar om de zaken goed te regelen, moeten we nu in actie komen. Dat doen we uiteraard wel zorgvuldig. Na de zomervakantie starten we het gesprek met de samenleving. Ook de raad krijgt daarin een rol. De komende tijd bereiden we die gesprekken voor. Een aantal fracties heeft al aangegeven dat we in Hengelo moeten nadenken hoe we nóg meer energie kunnen opwekken, zodat Hengelo in 2050 echt energieneutraal is." Zie voor meer informatie: www.energiestrategietwente.nl.