Afbeelding
Foto:

De bibliotheek brengt boeken bij ouderen thuis

HENGELO/HOF VAN TWENTE - De bibliotheken zijn sinds 16 maart gesloten. Klanten kunnen gelukkig dankzij de Online Bibliotheek blijven lezen via e-reader, tablet of de smartphone. Voor ouderen is deze manier van lezen helaas niet altijd even gemakkelijk. Zodoende starten de bibliotheken in Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal een nieuwe service: het bezorgen van boeken aan huis.

Nu de sluiting van de bibliotheekgebouwen verlengd is tot 20 mei, gaan de bibliotheken boeken thuisbezorgen bij de mensen die er het meest om zitten te springen. “De eerste groep klanten die van deze dienstverlening gebruik kan maken, zijn mensen van 80 jaar en ouder”, zegt René Siteur, directeur van de samenwerkende bibliotheken Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. “In een later stadium zullen we dit gaan uitbreiden naar een grotere groep klanten. De boeken worden ingepakt en thuisbezorgd. Daarbij houden de medewerkers van de bibliotheek rekening met alle regels. Zo wordt te allen tijde anderhalve meter afstand gehouden.”

Klanten worden gebeld
U kunt zich vooralsnog niet zelf aanmelden om boeken thuisbezorgd te krijgen. De bibliotheek gaat allereerst alle klanten boven de 80 jaar opbellen. Niet alleen om bestellingen op te nemen, maar vooral ook om te horen hoe het met hen gaat. “Eenzaamheid is een verborgen probleem in deze coronacrisis”, zegt Siteur. “Hoe fijn is het dan om even een praatje te maken met een van de medewerkers die je kent van je bezoek aan de bibliotheek. Onze medewerkers kunnen telefonisch vragen beantwoorden en helpen met digitaal lezen. Klanten kunnen zich ook aanmelden om eens per week telefonisch voorgelezen te worden”.

Heropening
Het thuisbrengen van boeken ziet Siteur als eerste stap in de voorbereiding om de bibliotheek weer te openen: “Dit zal nog wel een poosje duren. Maar we bereiden ons al wel voor om straks stap voor stap onze dienstverlening op te pakken, zodra dit mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM en de overheid. We kijken uit naar het moment dat we onze deuren weer kunnen openen”.