Welbions verhoogt huur per 1 juli

HENGELO/BORNE - Woningcorporatie Welbions laat de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli doorgaan om zo huurders te helpen die door de coronacrisis in de problemen komen.


Onlangs deden SP, GroenLinks en PvdA in Hengelo en Borne een oproep aan de woningcorporatie Welbions om de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli voorlopig op te schorten. De partijen wilden hiermee voorkomen dat huurders in deze crisistijd financieel extra belast worden. In de brief van de SP, GroenLinks en PvdA gaven ze aan "Welbions presenteert zich als een organisatie met een sociaal hart en een sterke maatschappelijke betrokkenheid. Laat dit hart daarom spreken en geef gehoor aan onze oproep."

Maatwerk
Welbions heeft niet de ogen gesloten voor de problemen die er nu spelen. Ze onderkennen dat er huurders zijn die door de coronacrisis hard worden getroffen, maar dat geldt lang niet voor alle huurders. Er zijn voldoende huurders die een vast inkomen hebben en voor wie een huurverhoging geen financiële problemen oplevert. Voor diegene die door de coronacrisis wel problemen hebben of krijgen wordt maatwerk geleverd. Dit kan betekenen dat er bijvoorbeeld tijdelijk minder huur betaald hoeft te worden of in extreme gevallen zelfs geen huur. Deze werkwijze is mede op initiatief van huurdersbelangenvereniging Ookbions tot stand gekomen. In het antwoord van Welbions op het verzoek van GroenLinks, SP en PvdA is te lezen: "We kunnen onze inkomsten maar één keer uitgeven. We kiezen ervoor om niet alle huurders financieel een heel klein beetje te ontzien maar om huurders met geldproblemen door corona goed te helpen. Alle corporaties in Twente hebben hier samen over gesproken en allemaal kiezen we ervoor om juist getroffenen door de coronacrisis te ondersteunen."

Aanvulling
De overheid neemt economische maatregelen om banen en inkomens te beschermen. Toch kunnen huurders (tijdelijk) in de knel komen. Bijvoorbeeld omdat het geld van de overheidsmaatregelen niet snel beschikbaar is of omdat iemand net niet voldoet aan de regels. Daarom kiest Welbions ervoor om snel met deze huurders in gesprek te gaan zodat een oplossing gezocht kan worden waardoor de huurder direct geholpen is. De oplossing hangt af van de situatie van de huurder en of de huurder gebruik kan maken van de landelijke regelingen.