Afbeelding
Foto:

HENGELO - In deel 30 van Uit het verleden van Hengelo staat de Raphaëlkerk centraal.

Na de oorlog 1940-1945 had Hengelo grote behoefte aan sociale woningbouw en dan in grote aantallen was zeer gewenst in 1950. De welvaart was na de oorlog niet zo groot. Die begon pas omstreeks 1970. Klein Driene werd als groot bouwproject opgezet. Woningen met 2 of 3 bouwlagen op een groot stuk grond omsloten door Oldenzaalsestraat, Pentropsdijk, Achteresweg en Zwavertsweg werd een bouwproject waar de bouwverenigingen Sint Jozef en Ons Belang wel brood in zagen. Er waren reeds een aantal roomse kerken in Hengelo, maar met de grote uitbreiding in Klein Driene vond de Rooms Katholieke leiding dat er een nieuwe kerk in deze wijk moest komen. Geruime tijd van overleg volgde, want de bouwpastoor A. de Mey hield een dikke vinger in de pap tijdens deze overlegronde.

De vernieuwing in de Rooms Katholieke genootschap stond in 1960 aan haar beginperiode. Bouwpastoor De Mey ging mee in de vernieuwing. De liturgie moest dicht bij de gelovigen plaatsvinden. Juist in die tijd was het een gebruik dat de priester met het gezicht naar de gelovigen gekeerd stond tijdens de liturgie, dit in tegenstelling tot het verleden waarin de priester met de rug naar de gelovigen gekeerd was.

De kerk werd rond gebouwd en wel zodanig dat de pilaren niet het zicht belemmerden op het gebeuren voor in de kerk. Door de ronde bouw kreeg deze kerk algauw de bijnaam "Het gasfabiek van Hengelo". De pastoor trok architect Herman van Wissen aan en gaf tevens aan de dat het een bijzonder kerkgebouw moet worden. Dat hield in dat de koepel, duidelijk te zien op de foto, gevormd moest worden door 30.000 fusée flessen gedragen door een betonbalk, welke rust op acht kolommen. Toen de steigers verwijderd werden, ontstond er een grote consternatie. Geen der toeschouwers had de moed om tijdens verwijdering van de steigers in de kerk te zijn. Men was erg benieuwd of de 30.000 flessen in staat waren om het dak te kunnen dragen. Pastoor De Mey, architect Van Wissen bleven op afstand. Het geheel zakte een aantal centimeters, alles bleef op de plaats. Men slaakte een zucht van verlichting. Deze klus was geklaard.

Later bleek dat door de bouw van de koepel de akoestiek zeer slecht was. In 1981 was dit probleem naar ieders tevredenheid opgelost door aanpassing van het plafond. Pastoor De Mey had al geruime tijd gedacht dat niet alleen de glas in lood ramen iets bijzonders moesten worden. Links en rechts informeerde hij omtrent een kunstenaar die aan zijn wensen kon voldoen. Bij deze zoektocht kwam hij uit bij kunstenaar Eugen Keller. De vakbekwaamheid van deze persoon was hem reeds vooruitgesneld. Pastoor De Mey wou ook dat op het priesterkoor op de grote vrije ruimte op de muur een fresco werd aangebracht voorstellende het laatste oordeel en de wederopstanding. Keller ontwierp de glas in lood ramen het tabernakel en monstrans. Met dit alles was hij zo druk dat het fresco niet bij de opening van de kerk klaar zou zijn. Hij beloofde dat alles tijdig gereed zou zijn. Hij voegde er aan toe dat hij desnoods 's avonds en op zondag er aan zou werken. Dat zondags werken viel niet in goede aarde bij de pastor onder het motto: "Zondagswerk is niet sterk". Hoe het ook zij, de kerk werd op 12 juli 1959 geopend voor kerkelijke diensten.

Pasoor De Mey had tevens bedacht om een crypte onder de kerk te laten bouwen voor kleine diensten. Deze crypte werd geschonken door de Rooms Katholieke bond van vervoerspersoneel. Dit was een geweldige financiële meevaller voor de (bijna) lege schatkist van de kerk.

Omstreeks 1980 begon het te rommelen in de Rooms katholieke kerk. De Raphaëlkerk was de eerste in het bisdom Utrecht met personeelstekort. Met kunst en vliegwerk en hulp van vele vrijwilligers werd alles opgelost en wel zodanig dat de parochie naar behoren functioneerde. Deze kerk is enkele jaren geleden tot rijksmonument benoemd vanwege haar bijzonder bouw en fresco. Op 9 november 2019 is op gepaste wijze haar 60-jarig bestaan gevierd. Enkele jaren geleden heeft de Chaldeeuwse Katholieke kerk de Heilige Thomasparochie en de Raphaëlkerk gekocht. In goed overleg heeft de Raphaëlparochie haar dienst op zaterdag en de Thomasparochie op zondag. Iedere tweede zaterdag in september is het Open Monumentendag. Soms is ook deze kerk in het programma opgenomen. Het is zeer de moeite waard om deze kerk aan de binnenzijde te bekijken.

Marinus van Rooy