Afbeelding
Foto:

Rieten dak brengt nog vaak grote risico's met zich mee

MARKELO - Afgelopen weekend was het helaas weer raak: een woonboerderij in Markelo liep zondag fikse schade op door brand aan het rieten dak. Een groot deel van de woning werd verwoest, de bewoners bleven ongedeerd.

Het is voor de bewoners uiteraard een persoonlijk drama. En helaas een drama wat nog vaak voorkomt in Nederland. Jaarlijks gaan tientallen rieten daken in vlammen op. Riet geeft weliswaar een mooie, traditionele aanblik van een boerderij of ander pand, maar de aard van het materiaal maakt het ook een groot brandrisico. Riet is brandbaar, de holle stengels hebben zuurstof in zich en de open constructie geeft brand meer ruimte om zich te ontwikkelen. Hoewel men riet vaak laat impregneren tegen vliegvuur, is de levensduur van zo'n behandeling vaak veel korter dan gehoopt: 1,5 jaar ten opzichte van de 5 jaar die men vaak claimt.

Groter risico
De Brandweer Twente waarschuwt de afgelopen jaren vaker en vaker voor de risico's van rieten daken. Door de klimaatverandering en aanhoudende droogte in zomermaanden vliegen dit soort daken eerder in brand. In het droge, soms koude voorjaar zien we vaak dat mensen de houtkachel stoken en hierdoor indirect een brand veroorzaken bij hun eigen of een naastgelegen pand. Het is daarom ook verstandig om te overwegen een rieten dak te laten vervangen door een andere vorm van dakbedekking. Dit kan dan bijvoorbeeld samen met plaatsing van zonnepanelen.