Vergaderen via internet in Hengelo

HENGELO - Het was deze week even wennen voor alle betrokkenen: Hengelo had zijn eerste complete week met digitale besluitvorming. Het nieuwe normaal voor de komende tijd is dat veel politieke bijeenkomsten nu via internet afgehandeld worden.

Continuïteit van gemeentelijke besluitvorming en inspraak van inwoners is juist nu erg belangrijk. De gemeente speelt immers een belangrijke rol op het gebied van werk, inkomen, zorg en het draaiende houden van de lokale economie. Dankzij de invoering van een nieuwe spoedwet is het voor gemeenten mogelijk om digitaal te vergaderen zonder dat raadsleden in een zaal hoeven te zitten.

Politieke Markt
Dinsdag was de aftrap met een digitale Politieke Markt, waar het concept voor de Twentse regionale energiestrategie aan bod kwam. Woensdag was de eerste echte digitale raadsvergadering. Hier nam de raad definitieve besluiten over de kredietaanvraag voor de Deldenerstraat, herinrichting van de Deurningerstraat, wijzigingen in de parkeerverordening en de vaststellingsovereenkomst Berflo Es.

Terugkijken
Inwoners konden de markt en beraadslagingen live volgen via zowel de gemeentelijke website, www.hengelo.nl, als op YouTube, via youtube.com/gemeentehengeloov. De vergaderingen zijn uiteraard ook achteraf te bekijken voor alle geïnteresseerden.

Ook na de crisis?
Of de gemeenten deze mogelijkheid ook na de crisis behouden is nog de vraag. Er was een spoedwet voor nodig om dit toe te staan, aangezien de gemeentewet voorschrijft dat raadsleden fysiek in een raadszaal aanwezig moeten zijn.