Afbeelding
Foto:

Online community voor zwangeren in Hengelo

HENGELO - Als gevolg van de coronacrisis zijn er ook veel aanpassingen in de reguliere zorgverlening. Veel niet-levensbedreigende zaken worden uitgesteld en ook bij noodzakelijke zorg zijn er veel aanpassingen. Zo ook op het gebied van zorg aan zwangere vrouwen. Om hierbij te helpen is nu een online community opgezet.

Sinds de crisis zijn er veel aanpassingen gedaan in de zorg voor zwangeren en rond de geboorte. Deze leveren veel stress en onzekerheid op, in een tijd die juist zo mooi moet zijn voor veel vrouwen. Zo verlopen medische controles anders dan voorheen en afspraken worden vaker online gehouden. Ook mag bij sommige controles de partner niet meer mee. Tegelijk neemt ook de stress over de thuissituatie vaak toe; zeker wanneer er onzekerheden zijn over het werk of wanneer er al kinderen in het gezin zijn die nu óók verplicht thuis moeten blijven.

Nieuwe community
Met deze achtergrond ontstond het idee om een speciale online community op te zetten voor zwangere vrouwen; een uitvloeisel van het driejarige project Kansrijke Start. Elders in het land zijn al veel ervaringen opgedaan met soortgelijke projecten; ouders krijgen zo net wat meer ondersteuning tijdens de zwangerschap wat zorgt voor meer rust, minder stress en meer vertrouwen in de bevalling. De gemeente Hengelo werkt hiervoor samen met de verloskundigenpraktijken Dora en Natal, de Jeugdgezondheidszorg en kraamzorg.
Uitnodiging
Zwangeren in Hengelo krijgen via hun verloskundige een uitnodiging om deel te nemen aan dit online platform. Hier staat dan actuele informatie op over de zorg in relatie tot de huidige crisis. Tevens kunnen zwangeren hun vragen stellen en ervaringen uitwisselen.

Kansrijke Start
Het project Kansrijke Start heeft als doel om kinderen een stevige basis te geven tijdens de cruciale eerste 1.000 dagen van hun leven. Daarvoor moeten professionals in de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg goed met elkaar samenwerken. Hengelo doet mee aan het landelijke project Kansrijke Start en krijgt daar vanuit het Rijk ook extra middelen voor. Daar is een projectleider voor aangesteld.