Afbeelding
Foto:

Hengelo nu en in de toekomst een stukje groener

HENGELO - De gemeente Hengelo werkt actief aan het vergroenen van de stad. Niet alleen met concreet meer groen in de binnenstad en de diverse wijken, maar ook door inwoners, ondernemers en organisaties te stimuleren om hun omgeving te vergroenen. Alleen samen kunnen we goed inspelen op klimaatveranderingen.

Afgelopen week werd de 'Week van de Groene Tuin' gehouden. Het is lente, de zon scheen en mensen konden weer volop genieten van de eigen tuin. Helaas is de gemiddelde Nederlandse achtertuin een stuk minder groen dan decennia geleden. Meer en meer mensen kozen namelijk vooral een tuin met veel steen, wat gemakkelijk is in onderhoud. Maar dit zorgt wel voor concrete problemen: het is niet heel biodivers en te veel stenen draagt bij aan de hittestress tijdens de extreem warme zomers van de afgelopen twee jaar.

Nuttig groen
In een groen tuin zie je de natuur tot bloei komen; je hoort vogels en er leven insecten. Bovendien is een mooie groen tuin een perfecte rustplek om in te zitten of te werken, wat zeker nu dus van grote waarde is. En, zo benadrukken initiatiefnemers Stichting Steenbreek waar Hengelo bij aangesloten is en NL Greenlabel: ook voor kinderen is contact met de natuur in brede zin gunstig.

Groen is leven
Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte. Als er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen bijen hun werk niet doen. In een stenen tuin vind je dan ook weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin zeker de helft van de aanwezige soorten onder het maaiveld leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriƫn, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat voedingsstoffen binnen het bereik van planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt vogels, vlinders, egels en andere diersoorten een plek om te leven.

Zelf aan de slag
Tijdens de Week van de Groene Tuin werden dagelijks leuke tips geplaatst op Facebook en Instagram. Ook op de website www.steenbreek.nl zijn deze terug te vinden. Het kost niet veel tijd, het is leuk en niet moeilijk. De gemeente hoopt ook dat mensen dit wellicht gezamenlijk als buurt op willen pakken.