Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Markt Hengelo tijdelijk gesplitst gedurende coronacrisis

HENGELO - De overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben een grote impact op het dagelijks leven van alle Nederlanders. Gelukkig lijkt de situatie inmiddels te stabiliseren, dankzij het feit dat we ons goed aan de regels houden. Maar de regels hebben wel een sterk belemmerende werking op veel zaken. Je moet dan ook als gemeente af en toe creatief zijn; denken in mogelijkheden en niet in problemen. Zo ontstond het idee om de lokale markt op te splitsen.

De overheidsregels geven aan dat markten beperkt moeten worden tot maximaal 10 kramen en dat het dan alleen mag gaan om de verkoop van levensmiddelen. De onderbouwing is dat eten immers een echte eerste levensbehoefte is - een bos bloemen of printerinkt is dit niet. Het beperken tot 10 kramen heeft weer als doel om niet teveel mensen bij elkaar te laten komen op één locatie, waardoor de kans op besmetting toe zou nemen.

Splitsing
De Markt Hengelo besloot hierop om de markt op te splitsen op twee verschillende locaties. De maatregel werd in nauw overleg met de marktbond uitgevoerd. De warenmarkt komt nu op de zaterdagen op twee plekken: tien kramen op het Marktplein en tien kramen aan de Enschedesestraat.

Goede naleving
De gemeente ziet dit als een veilige insteek om Hengeloërs toch zoveel mogelijk de gelegenheid te geven hun eten op de lokale markt te halen, wat ook weer de marktkoopmensen steunt in deze uitdagende tijd. Wethouder Gerard Gerrits is blij dat inwoners en ondernemers zich al goed houden aan de regels om afstand te houden. Bij de eerdere markten constateerden handhavers al dat mensen goed de instructies van de marktmeester opvolgden. "Daar wil ik standplaatshouders en bezoekers voor complimenteren. In goede afstemming met onze marktbond kiezen nu voor twee aparte markten. Op deze manier kunnen we tegemoet komen aan de wens van veel Hengeloërs om hun levensmiddelen op de markt te halen. Bovendien kunnen we enigszins tegemoetkomen aan de belangen voor de ondernemers die voedsel aanbieden. Want die hebben het zwaar!"

Andere ondernemers
Hoewel het doorgaan van de markt in afgeslankte vorm dus positief is voor de marktkoopmensen die er staan, moeten we niet vergeten dat er ook veel marktkoopmensen niet hun waar kunnen verkopen. Er zijn wel compensatieregelingen voor deze groep. "Daar waar we kunnen zullen wij samen met bijvoorbeeld het ROZ de marktondernemers ondersteunen met deze regelingen", aldus wethouder Gerrits.