Afbeelding
Foto:

Vroege steun helpt schulden terug te dringen

HENGELO - De gemeente Hengelo wil inwoners helpen om zo vroeg mogelijk een oplossing te vinden voor beginnende schulden. Door meer in te zetten op preventie en vroege hulp moeten op termijn grotere problemen voorkomen worden.

Schulden is een lastige problematiek. De ervaring leert dat mensen doorgaans zo'n vijf jaar rond blijven lopen met schulden voor zij hulp zoeken. Het probleem hiermee is dat schulden in die vijf jaar tijd gemakkelijk tien keer zo hoog op kunnen lopen. Door eerder te helpen voorkomen de gemeente en betrokken partners dat inwoners verder in de problemen komen, met alle gevolgen van dien.

Vroeg Eropaf
Als deelnemer aan de werkwijze ‘Vroeg Eropaf’ zet de gemeente Hengelo, in navolging van de andere Twentse gemeenten, in op vroegsignalering bij schulden. "Hoe eerder onze inwoners ondersteuning krijgen bij hun financiële administratie, hoe beter", aldus wethouder Mariska ten Heuw. Daarom zet de gemeente Hengelo in op het zo vroeg als mogelijk signaleren van betalingsachterstanden. De nadruk ligt daarbij op preventie. De gemeente Hengelo denkt daarmee komende jaren het verschil te kunnen maken.

Samenwerking
In 2019 werd een convenant ondertekend dat vroegsignalering van schulden mogelijk maakt. In het convenant is beschreven hoe de gemeente Hengelo in deze pilot samenwerkt met zorgverzekeraars, Vitens en andere nutsbedrijven, maar ook met woningbouwverenigingen zoals Welbions. Na een signaal van één of meerdere van de partners, kan team BudgetAlert van de gemeente Hengelo in actie komen. Ten Heuw: "We gaan dan actief op huisbezoek bij mensen met beginnende schulden, mensen die nog niet zelf de stap hebben gezet om hulp te zoeken. We verwachten hiermee te voorkomen dat onze inwoners worden afgesloten van energie of water of uit hun huis worden gezet. Daarnaast hopen we de schade te beperken door zo snel mogelijk actie te ondernemen. Het uiteindelijke doel is om een gezonde financiële situatie te creëren waar de inwoner zelf verder mee kan." Hebt u behoefte aan deze steun? Kijk dan op: www.hengelo.nl/schulden.