Afbeelding
Foto:

Positieve trends
binnenstad Hengelo

HENGELO - De gemeente Hengelo is terecht trots: de inwoners zijn positiever gestemd over de binnenstad. De gemeente trekt deze positieve conclusie op basis van de nieuwste binnenstadspeiling.

De afgelopen jaren is veel geld en zo mogelijk nog meer tijd en moeite geïnvesteerd om de Hengelose binnenstad weer aantrekkelijk en gezellig te maken. Helaas ook niet bepaald een overbodige luxe - Hengeloërs zelf waren weinig trots op het centrum, dat nog het meest vlijend als 'weinig sfeervol' omschreven kon worden. Inmiddels is veel werk verricht door de gemeente, Stichting Centrummanagement Hengelo en uiteraard de ondernemers zelf. In 2018 gaf de gemeente het startschot voor het overkoepelende Actieplan voor een Vitale Binnenstad. De herinrichting van de Enschedesestraat en Langestraat is inmiddels afgerond. Het wonen in de binnenstad is versterkt door de realisatie van woningen in het Telgenflat en krijgt ook een impuls door de verbouwing tot appartementen in de Bataafse Kamp en Badhuis/Ariënsschool. Het nieuwe stadhuis is inmiddels vol in bedrijf en is een magneet voor bezoekers en stimuleert het bezoek van ambtenaren aan de binnenstad. Deze en andere ontwikkelingen moeten bijdragen aan een levendige en vitale binnenstad en daarmee aan een betere waardering voor de binnenstad.

Positief resultaat
Uit de binnenstadspeiling onder het eigen Hengelpanel blijkt dat inwoners een stijgende lijn ervaren qua de binnenstad. Net als voorgaande jaren werden zij in 2019 ondervraagd naar tien verschillende aspecten van de binnenstad. Zeven van de tien factoren zagen verbetering. In tegenstelling tot eerdere jaren scoort de binnenstad nu over het algemeen en qua sfeer en gezelligheid weer een nipte voldoende. Dit na jaren onvoldoendes. Inwoners waarderen de warenmarkt en fietsvoorzieningen hoog, het groen in de binnenstad en variatie in winkelaanbod scoren het laagst.

Ambities
Voorzichtig kan de conclusie getrokken worden dat de herinrichting daaraan een belangrijke bijdrage levert. De winkelleegstand is nog wel een bron van zorg. Een compactere binnenstad moet op termijn de leegstand verminderen.