Afbeelding

Laten wij stilstaan bij vrijheid in 2020


De dagboeken van Hengeloër die bewaard zijn gebleven en de vele verhalen die zijn opgeschreven en vastgelegd geven een mooi beeld weer over hoe en wat zich in de Oorlogsjaren en met name de maanden en dagen voor de Bevrijding van Hengelo allemaal heeft afgespeeld. Vorige week overleed spoorman en vriend Henk Diek op 98-jarige leeftijd. Henk vertelde ons over de bombardementen op het station, de spoorwegstaking en het emotionele verhaal over de dood en de begrafenis van de jeugdige Hengelose spoorman en verzetsheld Theo van Loon. Nu wij ook in Hengelo onze zwaar bevochten vrijheid gaan vieren na 75 jaar bezetting, denk ik aan de woorden die de huidige minister van Defensie als nawoord schreef in het boek over deze Hengelose verzetsheld. Vrijheid is niet van vanzelfsprekend.


Hengelo kan trots zijn op die mannen en vrouwen die in die moeilijke jaren hebben gestreden voor de vrijheid en dit soms met de dood hebben moeten bekopen. De oproep in de Hartkrant van Hengelo heeft vele reacties teweeggebracht. De stripverhalen van de vader van Ben Geelen, ze zijn deels gepubliceerd en verschijnen op 05 mei hopelijk in boekvorm. De verhalen uit de dagboeken van de stationschef Roelfsing van Hengelo in oorlogstijd, de opa van Francien. Maar ook het aangrijpende verhaal van Brita Röhll, de kleindochter van Frits Loep die op 04 mei 1943 werd omgebracht en waarvan na 77 jaar nog steeds niet helder is waar haar grootvader is begraven. Het verhaal dat ik afgelopen maand mocht optekenen, uitgesproken door de 94-jarige Miep de Vries uit Overschie. Hoe ze sprak over de goede mensen in Hengelo in de hongerwinter 1944-1945. Slager Koster en zijn gezin, voor u onbekenden maar voor mij zichtbaar en voelbaar gemaakt. Zichtbaar en voelbaar maken deed ook Hengeloër Ben Geelen. Hij die voorop liep in de Carnavalsoptocht 2020 en uitdroeg: Vrijheid.


Het uitdragen doet ook Wijkcomité Het Woolde. Op 04 april aanstaande is er in het Kabouterhuisje een tentoonstelling over het station Hengelo en een film over de Bevrijding van jullie stad.


Hengelo bruist als het om Vrijheid gaat. Immers Vrijheid is niet vanzelfsprekend


Kaatjeknip maart 2020