Afbeelding
Foto: Picasa

Wandelen langs Stolpersteine in Goor

GOOR - Op 24 maart 1945, twee weken voordat de stad zou worden bevrijd, vielen 80 doden bij een bombardement op Goor. Zowel het bombardement als de bevrijding, op 8 april, worden herdacht en gevierd. Op 8 april wordt de intocht van een divisie van het Poolse leger nagespeeld.

Tijdens de oorlog werden zestien inwoners van Goor doelbewust opgejaagd, opgespoord, afgevoerd en vermoord. In 2013 zijn door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zogeheten Stolpersteine geplaatst bij de woningen van de slachtoffers, in de meeste gevallen Joden. Deze messing plaatjes markeren hun nagedachtenis.

Achtergrond
De plaatsing van de Stolpersteine dient een belangrijk doel. Hoewel we collectief weten van de wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, staan mensen er niet echt bij stil welke impact dit had op lokale gemeenschappen. In Nederland werden tijdens de oorlog naar schatting meer dan 100.000 joodse inwoners weggevoerd. Een groot deel zou nooit meer terugkeren.

Rondleidingen
Voorafgaand aan de herdenking biedt de stichting Stolpersteine Goor drie rondleidingen aan langs de Stolpersteine-locaties en de Joodse begraafplaats. Passende toelichting is er bij iedere locatie, de Joodse begraafplaats en ook onderweg op sommige plekken. De data: vrijdag 6 maart om 14.00 uur, zaterdag 14 maart en zaterdag 21 maart, beide om 09.30 uur. Start bij café De Ster. Deelname is gratis. Wel graag opgave vooraf, bij: Gerrit Alink, gerrit.alink@concepts.nl.

Gastlessen
De Stichting Stolpersteine verzorgt ook gastlessen op de Goorse scholen. De stichting Stolpersteine Goor heeft ten doel de herinnering aan het verdrijven en het vernietigen van Joden, zigeuners, politieke gevangenen, homoseksuelen en anderen ten gevolge van het nationaal socialisme in Goor levendig te houden. Zie ook: www.stolpersteine-goor.nl.