Afbeelding
Foto:

Ondernemerscentrum H164 viert het 10-jarig bestaan

HENGELO - Het markante ondernemerscentrum H164 in Hengelo bestaat deze maand 10 jaar. Een goed moment voor deze organisatie om terug te blikken op de successen en uitdagingen.

H164 werd tien jaar geleden geopend als initiatief van de gemeente Hengelo, woningcorporatie Welbions en de Regionale Organisatie Zelfstandigen. Startende ondernemers kunnen zich er vestigen en zo doorgroeien. De gemeente Hengelo hecht een grote waarde aan een positief ondernemersklimaat en het goed ondersteunen van starters. Toenmalig wethouder Bert Otten, nog altijd voorvechter van sociaal ondernemerschap, zag het als een logische stap: “In het actieve beleid van de gemeente Hengelo op het gebied van sociale economie en startend ondernemerschap, paste het oprichten en exploiteren van een bedrijfsverzamelgebouw voor sociale ondernemingen en starters, inclusief de ondersteuning van deze initiatieven.

Mooie resultaten
Brigit Bakker is sinds de opening in 2010 actief als locatiemanager, verantwoordelijk voor verhuur van de kantoor- en bedrijfsruimte aan starters. Door de jaren heen kwamen en gingen veel bedrijven. “En dat is ook precies de bedoeling van het concept”, legt Brigit uit. “In H164 kunnen starters huren tegen gunstige tarieven en voorwaarden. Zo krijgen zij de kans hun bedrijf verder te ontwikkelen. We werken met klimtarieven en na drie jaar is het de bedoeling dat de starter op zoek gaat naar ruimte elders. In tien jaar tijd hebben we 53 verschillende bedrijven mogen begroeten in H164, waarvan er velen succesvol zijn doorgestroomd naar een andere bedrijfslocatie. En een aantal is ook gestopt, omdat het ondernemerschap toch niet de juiste keuze bleek te zijn.”

Goede begeleiding
H164 doet meer voor de huurders dan alleen de verhuur van ruimtes. “Met ROZ zijn we ook gevestigd in H164 en wij adviseren en begeleiden al bijna 15 jaar startende ondernemers. Ook geven we veel trainingen in H164 over allerlei thema’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Daar kunnen de huurders ook gebruik van maken”, aldus Chantal Os, ondernemersadviseur bij ROZ.