Afbeelding
Foto:

Rem Koolhaas

Groningen zou begin jaren 70, de blits maken; Rem Koolhaas ging bouwen in de Oosterpoort en dat moest de hele wereld weten. Twee nieuwe flatgebouwen aan de Oosterhaven. Het hele gebied ging trouwens op de schop, inclusief haven en oude veemarkt. Maar Koolhaas als ontwerper/architect was het paradepaardje. Hij gaf persconferenties, interviews, er werden posters gedrukt ("Koolhaas bouwt in Groningen"). Dat leverde spannende situaties op, want creativiteit kost geld. Het linkse college ging aan de haal met de ontwerper, maar naast creatief, was hij ook gewoon een aardige man. Dat compenseerde de ijdeltuiterij van het Groninger college. Denk maar aan de musical over Jan Cremer, paradepaardje van het Groninger CDA. Het kostte de CDA-wethouder zijn politieke kop; de première van "Ik Jan Cremer, de musical" was meteen de laatste voorstelling.

Rem Koolhaas was afgelopen zondag in Buitenhof en hield daar een warm pleidooi over de ontstaansgeschiedenis en noodzaak tot herwaardering van wonen op het platteland. De rust, het schone milieu, het betere contact met de medemens, allemaal goede zaken die bij hem naar boven kwamen tijdens het tv-interview en waarvan hij hoopte nog lang te kunnen genieten. Hij had de daad bij het woord gevoegd en naast het wonen in Amsterdam, had hij ook een mooie woonplek op het platteland. Hij vertelde wat wij al lang prediken en proberen te beschermen; het buitengebied, dat van alle kanten bedreigd wordt. Iedereen probeert een graantje mee te pikken; projectontwikkelaars met plannen voor recreatiewoningen, energiebedrijven met windmolens en zonnevelden, natuurliefhebbers willen meer handhaving, boeren willen uitbreidingsmogelijkheden, etc.

Er wordt geleefd op het platteland en geld verdiend, bijvoorbeeld door toerisme. En daar zit 1 van de problemen; de druk op het buitengebied wordt steeds groter. Zeker in Enschede met relatief weinig landelijk gebied, is behoud van een mooie groene strook van groot belang. Rust en ruimte worden meer waard in een overbevolkte wereld. In het klein gebeurt daar wat op landelijk niveau in de Randstad al gebeurt; de oorspronkelijke bewoners verhuizen van de binnensteden naar de stadsranden of naar nieuwbouwwijken, of nieuwe steden. Rustiger wonen, met meer ruimte. Rem Koolhaas zei in Buitenhof: "Als je in de stad woont ben je geen "winner", maar een "loser", omdat je op elkaar geplakt zit." In de kleinere steden zal het nog wel meevallen, maar er is een kentering aan de gang. Herwaardering van het platteland. Koester het en verpruts het niet met de energietransitie.

Jan Visser