Afbeelding
Foto: Jaap Baart

Goed voorbereid de winterperiode in met Zeker Bewegen

HENGELO – Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van een val blijft toenemen. In 2018 is dit aantal met ruim 13 procent gestegen (4.600 personen) ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Om Hengeloërs goed voor te bereiden op de winterperiode wordt er in februari een nieuwe cursus Zeker Bewegen Valpreventie gestart.

Gladde stoeptegels, glijpartijen op de fiets, vroeg donker en minder zicht, allerlei ongemakken die horen bij de winterperiode. Helaas komen hierdoor jaarlijks weer vele ouderen op de eerste hulppost terecht.

Zeker Bewegen
Zeker Bewegen is een beweegprogramma speciaal voor 55-plussers, met als doel hen te stimuleren om structureel deel te nemen aan sport- en beweegactiviteiten. Deelnemers volgen één les per week, 10 weken lang voor een totaalbedrag van 59 euro. Binnen een vaste groep krijgen zij oefeningen aangeboden die hun stabiliteit en mobiliteit vergroten, hun spieren versterken en hen veilig leren vallen en weer opstaan. De lessen duren een uur, worden rustig opgebouwd en gegeven door ervaren instructeurs. Het traject bevat tevens een interessante workshop, hierbij kan gedacht worden aan een ontspannende yogaclinic of een weerbaarheidsworkshop. Het programma is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Fitpunt en wordt ondersteund door onder andere de Gemeente Hengelo en Wijkracht.

Laagdrempelig
Iedereen doet de oefeningen - gebaseerd op herkenbare dagelijkse situaties - op eigen niveau en merkt al snel resultaat in de praktijk. Deelnemers doen sociale contacten op, voelen zich fitter en energieker, hebben meer spierkracht, een betere conditie en een gezond(er) gewicht en ervaren meer mentale rust en vertrouwen in de eigen beweegmogelijkheden. Ook eventuele valangst neemt af, doordat men leert hoe een val te breken zodat deze geen of minder nare gevolgen heeft.

Positieve reacties
Henni Kamp - één van de eerste deelnemers - is erg enthousiast en volgt nog steeds wekelijks met veel plezier de lessen. 'Door het programma voel ik me een stuk soepeler, vooral bij het opstaan vanaf de grond merk ik een groot verschil. Ook ben ik minder bang om te vallen en mocht ik toch uitglijden dan weet ik precies wat ik wel en niet moet doen.'

Meer informatie
De nieuwe cursus start dinsdag 11 februari. Aanmelden is mogelijk tot 8 februari en kan door te bellen naar 074- 242 12 10 of een mail te sturen naar info@zekerbewegenhengelo.nl.