Boetes voor bijplaatsen afval
Boetes voor bijplaatsen afval Foto:

Gemeente maakt einde aan huisvuil-stort op Milieupark

HENGELO - Inwoners kunnen met ingang van 2020 niet langer zakken huisvuil aanbieden als onderdeel van hun gratis stortquotum. De bedoeling is dat inwoners de zakken huisvuil in de restafvalcontainers op het Milieupark gooien, waarvoor ze met hun milieupas het gebruikelijke kliktarief betalen: 1,20 euro per zak restafval.

De gemeenteraad nam afgelopen week dit besluit. Het levert de gemeente 175.000 euro op. Dit zal gebruikt worden om het vaste afvaltarief met 4 euro te verlagen, maar ook om de aanleg van mobiele milieuparken in de wijken mogelijk te maken. Tot nu toe was het mogelijk voor Hengeloƫrs om 50 kilo per jaar te storten, wat door een deel van de mensen creatief gebruikt werd om zakken huisvuil te storten. Dit was dan immers gratis, in tegenstelling tot de afvalcontainer waar men per zak moet betalen. Technisch gesproken niet verboden, maar niet helemaal in de geest van het huidige duurzaamheidsbeleid. Het kwam er op neer dat de rest van Hengelo meebetaalde aan het verwerken van het huisvuil van deze groep. De gemeente was hiervoor zo'n 175.000 euro kwijt. Hengelo voerde acht jaar geleden het gedifferentieerd afvaltarief in, wat dit soort 'creativiteit' in de hand werkte. Ook werd vaker afval gedumpt en bijgeplaatst. De vraag is dus wel sterk of dit niet zal leiden tot verdere afvaldump.

Stortquotum blijft
Het gratis stortquotum van 50 kilo per jaar blijft wel gewoon bestaan. Men mag dus wel alleen grof huishoudelijk afval storten. Bijvoorbeeld kapot meubilair, autobanden en gebruikt hout. Daarnaast kunnen inwoners van Hengelo en Borne veel afvalstromen gratis wegbrengen, zoals verpakkingen, glas, metaal, elektrische apparaten, tuinafval en piepschuim.

Mobiel milieupark
De gemeente wil ook een mobiel milieupark inzetten in de wijken. Op gezette tijden kunnen inwoners hun grof afval tegen betaling hier aanbieden. De hoop is dat dit dump tegen zal gaan omdat het makkelijk is om dit in te leveren. Dit idee moet nog nader uitgewerkt worden.