Afbeelding
Foto:

Beluister en beleef Geluidswandeling

DIEPENHEIM - Kunstenaar Harm van den Berg verbleef in 2018 als 'Artist in Residence' enkele maanden bij Kunstvereniging Diepenheim. Hij deed er onderzoek en werkte samen met de lokale gemeenschap. Hij creëerde nieuw werk, waaronder een geluidswandeling. Op 1 december presenteerde van den Berg "Het onzichtbare landschap". Deze geluidswandeling is nu permanent beschikbaar.

De begrippen natuur en landschap spelen een belangrijke rol in van den Bergs werk. Zijn onderzoek richtte zich op het geluid van verborgen natuurlijke verschijnselen. De vele indrukken, gesprekken en observaties in Diepenheim vormden voor Van den Berg een rijke voedingsbodem voor het produceren van nieuw werk. Zijn periode als 'Artist in Residence' vond plaats in samenwerking met Het Mondriaan Fonds en Werkplaats Diepenheim.

Kunst en wetenschap

In Diepenheim maakte Van den Berg dagelijks dezelfde wandeling en gebruikte dit om een brug te slaan tussen wetenschappelijk onderzoek en de directe ervaring van het landschap. Hij nam een geluidsrecorder mee om geluiden te verzamelen, maar ook om zijn gesprekken met verschillende Diepenheimers op te nemen. Dit resulteerde uiteindelijk in het kunstwerk "Het onzichtbare landschap".
Met een audioset of de audio op eigen smartphone vertrek je als deelnemer vanaf het hoofdgebouw aan de Grotestraat 17, de route leidt je via Drawing Centre Diepenheim richting het Gazebo van Diepenheim, één van de Tuinen van de Diepenheim en langs de Regge terug naar het Stedeke. Onderweg hoor je verschillende geluiden via de audioset. Van het weerbericht uit de hete zomer van 2018 tot een interview met de boswachter, van zingende mieren in de mierenhoop (zie foto) tot parende egels, en van groeiend maïs tot een Diepenheimse die het plaatselijke culturele leven toelicht.

Kom op bezoek

Kom luisteren en ontdek de omgeving op een volledig nieuwe manier. De wandeling en audiosets zijn gratis verkrijgbaar bij Kunstvereniging Diepenheim aan de Grotestraat 17. Bekijk daar ook "Unhide All" van Gerbrand Burger. In Drawing Centre Diepenheim (Kuimgaarden 1) zie je de internationale groepstentoonstelling "Embodied Lines". Beide tentoonstellingen lopen nog tot en met zondag 5 januari.