Afbeelding
Foto:

Negeer de rode kruizen niet!

Een nieuwe campagne ging deze maand van start om automobilisten te wijzen op de gevaren van het negeren van de rode kruizen boven de snelwegen.

De ANWB, politie, ambulancediensten, bergers, wegwerkers en Rijkswaterstaat vragen aandacht voor deze actie, onder de noemer 'Nietvoornix'. Het negeren van een rood kruis boven de weg komt helaas vaak voor. Dit jaar schrijft de politie naar verwachting 10.000 boetes uit voor dit vergrijp. Twee keer zo veel dan vorig jaar. Ook omdat er simpelweg meer aandacht is voor de grote risico's die dit met zich meebrengt.

Onderzoek
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat 80 procent van de weggebruikers andere verkeersdeelnemers soms of zelfs vaak op een gesloten rijstrook ziet rijden. Eén op de tien bestuurders zegt dit zelf wel eens gedaan te hebben.

Niet voor niets
De wegbeheerders gebruiken de rode kruizen om stroken tijdelijk af te sluiten. En altijd met een goede reden. Bijvoorbeeld wanneer er op dit traject wegwerkzaamheden zijn, maar ook wanneer hulpdiensten bezig zijn met de nasleep van een ongeval. Het negeren van een gesloten rijbaan brengt voor hen dan ook grote risico's met zich mee. De afgelopen jaren zijn al vaker botsingen ontstaan met bergers en wegwerkers als gevolg van het negeren van een rood kruis. Om de campagne visueel kracht bij te zetten werd ook een aangereden voertuig van Rijkswaterstaat geplaatst langs de A4.