Afbeelding
Foto:

Vraag een vrijwillige vuurwerkvrije zone aan

HENGELO - De steun voor een vuurwerkverbod neemt landelijk toe. En ook in Hengelo is al vaker in de gemeenteraad gevraagd om formele vuurwerkvrije zones. Tot nu toe zonder succes. De gemeente Hengelo hoopt wel dat Hengeloërs deze jaarwisseling een beetje rekening zullen houden met elkaar. Inwoners kunnen daarom ook 'vrijwillige vuurwerkvrije zones' aanvragen.

De gemeente wil zo initiatieven ondersteunen van buurtbewoners die met elkaar afspreken in hun buurt geen vuurwerk af te steken. Bijvoorbeeld op een pleintje, in de straat, of de speeltuin. Om het vrijwillige vuurwerkvrije karakter te benadrukken, kunnen inwoners bij de gemeente gratis borden krijgen om deze zones te markeren.

Gezellige jaarwisseling
Het idee achter de vrijwillige zones is dat Hengeloërs best rekening kunnen houden met elkaar. Gelukkig was de vuurwerkschade in Hengelo de afgelopen jaren al relatief laag en veel Hengeloërs hebben zich ingezet om na de jaarwisseling te vegen. De hoop is dan ook dat mensen bij het afsteken rekening willen houden met elkaar.

Aanvragen
Buurtbewoners kunnen nog tot en met deze vrijdag een aanvraag indienen bij de gemeente om een vuurwerkvrije zone aan te vragen. Hier moet dan wel tweederde van de buurt het mee eens zijn. Aanvragen kan via www.hengelo.nl

Geen handhaving
Gezien het vrijwillige karakter zal de gemeente en politie niet handhaven op de naleving hiervan. Het betreft immers afspraken tussen buren zonder wettelijke grondslag. "Buurtbewoners die de vrijwillige vuurwerkvrije zone ondersteunen zijn zelf verantwoordelijk voor het eventueel aanspreken van buurtbewoners.", zo benadrukt de gemeente. Het liefst uiteraard op een vriendelijke manier.

Grote irritatie
De wens voor een algeheel vuurwerkverbod neemt landelijk toe, waarbij juist het gebrek aan handhaving van de échte regels een grote irritatie is bij mensen. De gemeente en politie zouden dus eigenlijk al veel meer moeten doen dan nu het geval is om de overlast binnen de perken te houden.