Afbeelding
Foto:

Werkzaamheden rondom Overijssels Verzetsmonument

MARKELO - Landschap Overijssel is eind november begonnen met het opknappen van de omgeving van het Overijssels Verzetsmonument op De Markelose Berg. Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden enige hinder ondervinden. Het werk wordt uitgevoerd door Loonbedrijf Lammertink en zal medio februari 2020 klaar zijn.

Door de ontwikkeling van het omliggende bos is de achtergrond niet meer zoals deze vroeger bedoeld was. De aangeplante jonge berken zijn inmiddels grote volwassen bomen geworden. De directe omgeving van het Verzetsmonument maakt nu een besloten indruk, zodoende is onderhoud gewenst. De bomen worden gesnoeid en borders en paden worden hersteld. Ook worden de twee officiële toegangen naar het monument verbeterd.

Samenwerking

Landschap Overijssel werkt voor het herstelwerk intensief samen met de Provincie Overijssel en de Gemeente Hof van Twente. Samen dragen deze partijen de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud. Dankzij dit plan krijgt het Verzetsmonument en haar directe omgeving weer een ingetogen en 'fris' karakter. Dat is de uitstraling die deze plek verdient, zeker als in mei 2020 het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht.
Onder de geplande werkzaamheden vallen onder andere het verharden van het bestaande wandelpad, het creëren van een betere toegang tot het open terrein voor het monument, de aanplant van krentenstruiken, het plaatsen van nieuwe toegangshekken en bankjes. Ook het monument zelf krijgt een onderhoudsbeurt. Zo worden de letters die de 470 namen van omgekomen verzetsmensen uit Overijssel vermelden gerestaureerd.