Afbeelding
Stolpersteine, Beltrumsestraat 43 in Groenlo

Project Stolpersteine
in Diepenheim

DIEPENHEIM - Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Diepenheim werd bevrijd. De werkgroep Stolpersteine Diepenheim heeft zich ingezet voor het laten plaatsen van elf Stolpersteine in Diepenheim, waarmee Joodse Diepenheimers worden herdacht die slachtoffer werden van het naziregime.


Het Stolpersteine-project is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Stolpersteine zijn gedenktekens gelegd in het trottoir bij de vroegere woonhuizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege hun geloof, geaardheid of ras door de nazi's zijn gedeporteerd, en uiteindelijk vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn in de diverse vernietigingskampen. Elk slachtoffer wordt herdacht met een Stolperstein. Een steen met daarop een messingplaatje van tien bij tien centimeter. Op het plaatje zijn naam, geboortejaar, deportatiedatum, en de plaats en datum van overlijden gestanst. De stenen vallen op, maar je moet enige moeite doen om de tekst te kunnen lezen en de betekenis van de steen te laten doordringen. Stolperstein betekent letterlijk vertaald struikelsteen. Het struikelen is in dit geval figuurlijk bedoeld: je 'struikelt' even met je hoofd en je hart, doordat je geconfronteerd met de omgebrachte persoon die op die plaats geleefd heeft. De eerste Stolpersteine werden midden jaren negentig gelegd in Keulen en Berlijn-Kreuzberg, toen nog zonder toestemming van de lokale autoriteiten. In Nederland werden in 2007 de eerste twintig Stolpersteine gelegd in Borne. Inmiddels liggen er duizenden Stolpersteine verspreid door heel Europa.

Officiƫle ceremonie

De Stolpersteine zullen op maandag 23 maart 2020 door Gunter Demnig worden geplaatst. Het volledige programma voor de ceremonie volgt nog te zijner tijd.
De werkgroep Stolpersteine Diepenheim is onderdeel van de Stichting Kunstmoment Diepenheim. U kunt het project ondersteunen door middel van een donatie aan Stichting Kunstmoment Diepenheim via rekeningnummer NL05RABO0122004043, onder vermelding van Stolpersteine Diepenheim.

Foto: Willy Gelinck
(Stolpersteine in Groenlo)