Afbeelding
Foto:

Glaskunst gered uit voormalig Gilde College

HENGELO - Een bijzonder stukje glaskunst is gered; een kunstwerk uit het voormalige Gilde College krijgt een nieuwe bestemming.

De werkgroep Monumentale Kunst van de Erfgoedvereniging Bond Heemkunst werkte samen met de gemeente Hengelo aan het behouden van dit unieke glaskunstwerk van Joop van den Broek. Het kunstwerk zat in de voorgevel van het voormalige Gilde College. Dit werd in de jaren 60 gebouwd aan de Bandoengstraat. Deze herfst gaat het tegen de vlakte.

Bijzonder werk
Het glaskunstwerk werd in 1970 gemaakt. In vaktermen is het een glasappliqué. Een techniek waarbij gekleurde stukken glas geplakt worden op een drager van blank glas. De maker, Joop van den Broek, staat bekend als één van de belangrijkste naoorlogse glaskunstenaars van ons land. Door de dynamische compositie, de vrije vormentaal en het frisse kleurgebruik is het kunstwerk een perfecte illustratie van het vooruitgangsoptimisme dat zo kenmerkend is voor de wederopbouwperiode. Voor Hengelo heeft het kunstwerk een grote kunst- en cultuurhistorische waarde. Het is een zeldzaam werk. Veel naoorlogse glasapplique´s zijn vernietigd met de sloop van gebouwen, andere werken zijn sterk in verval. Dit werk is nog in goede conditie.

Nieuwe bestemming
Het kunstwerk is door glazenier Ad van den Hoven paneel voor paneel gedemonteerd en veilig opgeslagen. De gemeente Hengelo en de Werkgroep Monumentale Kunst zijn op zoek naar een mooie locatie voor het werk. De inwoners van Hengelo worden gevraagd om mee te denken over een duurzame herbestemming. Het kunstwerk kan bijvoorbeeld opgenomen worden in een (nieuwe) school, verzorgingshuis, kantoorpand of woongebouw. Voor meer informatie over het werk en de mogelijkheden van herbestemming kunt u contact opnemen met Norman Vervat via vervat2000@yahoo.com.

Vaker bewaren
De afgelopen jaren kiezen gemeenten bewust om dit soort kunst te behouden. Hoewel werken niet altijd grote monetaire waarde hebben, is de emotionele band vaak groot.