Afbeelding
Foto:

De dag van de vegetariër

TWENTE - Deze week was de internationale Dag van de Vegetariër; 1 oktober. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de hoeveelheid vlees die ze consumeren, waarbij sommigen ook kiezen voor bewust minderen.

In Nederland zijn er naar schatting 850.000 mensen die die (vrijwel) nooit vlees eten. Dit is zo'n 5 procent van de bevolking. Uit diverse onderzoeken van onder meer het RIVM blijkt dat dit aantal aan het stijgen is. Hoewel het in de praktijk vaak gaat om mensen die minderen met vlees, niet per definitie vegetariërs die in het geheel geen vlees eten. Hoeveel en hoe vaak Nederlanders vlees eten is lastig te becijferen. Een ruwe schatting is dat de gemiddelde Nederlander zo'n 77 kilo aan vlees consumeert, berekend op basis van karkasgewicht (met bot, vet en zwoerd meegerekend). Ongeveer de helft daarvan is de concrete consumptie die men echt eet. Volgens de Universiteit van Wageningen was er vorig jaar voor het eerst sinds tien jaar tijd weer een lichte stijging te zien.

Meer opties
Steeds meer mensen zien zichzelf als 'flexitariër'; een flexibel vegetariër die af en toe bewust geen vlees eet. Een week zonder vlees is tegenwoordig steeds beter te doen. Zo zijn er steeds meer vleesvervangers te koop in de supermarkt, restaurants hebben meer vegetarische opties en nieuwe technologie zoals laboratorium-gekweekt vlees zal op termijn ook meer mensen overhalen. Zo kan men toch genieten, zonder in te leveren op een stukje belevenis.

Bewustzijn
Geen of minder vlees eten heeft diverse voordelen. Zo is overmatige consumptie van rood en met name bewerkt vlees een mogelijke risicofactor voor ziektes zoals beroerte, diabetes en kanker volgens het Voedingscentrum (zie: www.voedingscentrum.nl/encyclopedia/vlees). Daarnaast heeft de productie van vlees een grote impact op het milieu door een groter grondstofverbruik. Ook potentieel dierenleed en andere ethische afwegingen dragen bij aan een keuze om bewust geen of minder vlees te eten.